Zahrada svobody: Před 35 lety Genscher otevřel brány Západu pro tisíce uprchlíků z NDR

Pamětní deska se slovy Přicházíme k vám, abychom vám sdělili, že vaše vycestování bylo dnes umožněno...

30. září 1989 se na zahradě západoněmeckého velvyslanectví v Praze odehrála jedna z nejvýznamnějších událostí konce studené války. Tehdejší ministr zahraničí SRN Hans-Dietrich Genscher vystoupil na balkon Lobkovického paláce a oznámil zhruba čtyřem tisícům východoněmeckých uprchlíků, že mohou vycestovat do Spolkové republiky Německo.

Hans-Dietrich Genscher | Foto: Christian Rühmkorf,  Radio Prague International

Tato zpráva vyvolala obrovskou vlnu radosti a úlevy mezi uprchlíky, kteří týdny čekali na zahradě velvyslanectví v naději na svobodu. „Wir sind zu Ihnen gekommen, um Ihnen mitzuteilen, dass heute Ihre Ausreise…” Genscherova slova přerušil bouřlivý jásot davu. Je to nejspíš jedna z nejslavnějších a zároveň nikdy nedokončených vět německých i českých dějin. Hans-Dietrich Genscher na svůj proslov později vzpomínal jako „na jeden z nejdojemnějších okamžiků života“.

Po projevu nastal hromadný exodus východních Němců

Tisíce občanů NDR přelezlo plot na velvyslanectví spolkové republiky | Foto: Antonín Erich Nový,  Velvyslanectví SRN v Praze

Jen několik hodin poté začali uprchlíci nastupovat do přistavených autobusů, které je odvezly na nádraží v pražské Libni. Odtud je soupravy východoněmeckých drah převezly do západního Německa.

Zpráva o „vlacích svobody“ se šířila rychlostí blesku, a tak už o tři dny později čelil Lobkovický palác náporu dalších zhruba 5 tisíc východních Němců, přičemž další dvě tisícovky stály před budovou. Ulice Malé Strany lemovaly opuštěné wartburgy a trabanty, jejichž majitele odvezly na Západ další vlaky, vypravené v noci ze 4. na 5. října.

Bod zlomu

Tento moment se stal symbolem zhroucení železné opony a předzvěstí pádu Berlínské zdi. Památku mnoha tisíc Němců z NDR, kteří v létě a na podzim roku 1989 přes velvyslanectví v Praze hledali a nalezli cestu ke svobodě, dnes připomíná v zahradě Velvyslanectví Spolkové republiky Německo kopie plastiky od umělce Davida Černého v podobě trabantu na čtyřech nohách.

Trabant Davida Černého | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International
klíčová slova:

Související