Jsem rád, že český hlas bude dál znít v zahraničí stejně, řekl Lipavský ke svému pokračování ve vládě

Jan Lipavský a Petr Fiala

Vláda Petra Fialy (ODS) prodělává velké změny. Z kabinetu odešli do opozice zástupci Pirátů. Na pozici ministra zahraničí však zůstane Jan Lipavský, který od Pirátů odešel.

Ivan Bartoš a Jan Lipavský | Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

Lipavský původně plánoval předat premiérovi svoji demisi. Nakonec se po společné schůzce rozhodl zůstat v čele diplomatice jako nestraník. Členem Pirátské strany byl od podzimu 2015. Respektuje hlasování členské základny o konci Pirátů ve vládě. Neztotožňuje se však s odchodem strany do opozice a v některých ohledech se s Piráty názorově rozchází.

Podle premiéra Fialy je pokračování současného ministra zahraničí důležité v aktuální mezinárodní situaci. Lipavského setrvání ve vládě podpořili také lídři ostatních koaličních stran. Tedy KDU-ČSL, TOP 09 i hnutí STAN. Lipavský uvedl, že chce dál hájit zájmy České republiky i jejich občanů v zahraničí.

Petr Fiala | Foto: Michal Kamaryt,  ČTK

"Jsem také rád, že český hlas bude dál znít v zahraničí stejně. Za minulé volební období se během čtyř let vystřídali čtyři různí ministři zahraničí. Nikdo nevěděl, co od Česka očekávat, co Česko chce mít. Ta situace je opravdu jiná. Věřím, že budu moci pokračovat na tom, aby Česko bylo důvěryhodným a prozápadním partnerem."

Bartoš: Lipavský dostal prostor profesně vyrůst

Pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová novinářům ve Sněmovně řekla, že Lipavský vyrostl v předchozím volebním období v opozici. Piráti tak podle ní dali Česku skvělého ministra zahraničních věcí. Odchod ze strany považuje za jeho osobní věc. Jak podotkla, svou nespokojenost se stranou dlouhodobě avizoval.

Zleva: Klára Kocmanová,  Ivan Bartoš,  Olga Richterová y Jakub Michálek | Foto: Michal Kamaryt,  ČTK

Piráti si odchod z vlády odhlasovali v celostátním internetovém fóru v pondělí. Reagovali tak na rozhodnutí premiéra Fialy odvolat jejich končícího předsedu Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj. Sám Bartoš rozhodnutí Lipavského zůstat v kabinetu jako nestraník respektuje.

"Jsem rád, že měl jako poslanec a následně i ministr za Piráty prostor profesně vyrůst a rozvinout svůj potenciál. Myslím, že tu práci ministra odvádí velmi dobře a rozhodnutí členské základny odejít z vlády respektoval. Vystoupil i z Pirátské strany a jeho další setrvání ve vládě je jeho rozhodnutí, do toho já už žádným způsobem nevstupuji."

Opozice je k Lipavskému kritická

Zatímco koalice podpořila setrvání Jana Lipavského ve funkci, opozice je kritická. Poslanec a místopředseda opozičního hnutí ANO Radek Vondráček odchod Pirátů z vlády očekával. Myslí si, že by kvůli tomu měla vláda znovu požádat o důvěru. Podle předsedkyně poslanců hnutí ANO Aleny Schillerové nebyl Lipavský poslední tři roky nijak významným ministrem zahraničí.

Alena Schillerová | Foto: Zuzana Jarolímková,  iROZHLAS.cz

"On bez jakýchkoliv odmluv vykonává to, co se mu řekne. Myslím si, že to je ten hlavní důvod, proč vyhovuje všem, a proč všichni tak za něho lobbují. Já si nemyslím, že by to byl nějaký významný ministr zahraničí, který by se zapsal do dějin, tak jako někteří jeho předchůdci."

Lipavský je jako ministr zahraničí hodnocen většinou kladně, podle komentátorů i politiků si dokázal získat i dobré jméno v zahraničí. Jeho funkční období je především ve znamení Ruskem vyvolané války na Ukrajině, jako ministr výrazně prosazuje podporu bránící se Ukrajiny, mimo jiné i prosazováním tzv. české muniční iniciativy.

Premiér chce mít o vládě jasno do příštího týdne

Ministři míří na jednání vlády. Zleva Michal Šalomoun  (Piráti),  Pavel Blažek  (ODS) a Ivan Bartoš  (Piráti) | Foto: René Volfík,  iROZHLAS.cz

Z vlády odchází ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš. Fiala bych chtěl mít o trvalém obsazení místa jasno do konce tohoto týdne. Kandidáta navrhne hnutí STAN. Další z odcházejících, ministr pro legislativu Michal Šalomoun není spokojený s tím, že kabinet neplánuje jeho funkci obsadit. Agendu přebere ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podle Šalomouna je takový model možný, ale ten dosavadní považuje za vhodnější. Odcházejí i náměstci ministrů za Piráty.

Definitivní složení kabinetu bez provizorií chce mít premiér hotové do konce příštího týdne. Post ministra pro místní rozvoj chce obsadit ve stejném okamžiku, kdy se bude měnit ministr průmyslu a obchodu. Do této funkce hnutí STAN nominovalo svého prvního místopředsedu Lukáše Vlčka namísto Jozefa Síkely, který by se měl stát eurokomisařem.