Záchranář musí zvládnout řadu disciplín. Obor teď otevírá Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nabídne nový studijní program, a to zdravotnický záchranář. Reaguje tak na stále rostoucí poptávku ve zlínském regionu.

„Zdravotničtí záchranáři představují první linii v péči o pacienta při akutním ohrožení života. Jejich rychlé rozhodování, odborné znalosti a dovednosti jsou nezbytné pro zajištění prvotní péče a následného transportu do zdravotnických zařízení nebo při mimořádných událostech," uvedl děkan fakulty Libor Marek.

Záchranář musí zvládnout několik disciplín

Foto: Eva Malá,  Český rozhlas

Jak takové zásahy vypadají, ukazují příběhy na stránkách záchranné služby Karlovarského kraje. Například havárie na motorce.

„Vnímáte mě?" promlouvám na něj hned poté, kdy sanitka zastavila u kraje silnice, a já vyskočil ze dveří a hrnul se do oranice. „Jo, jasně, jak to se mnou vypadá, doktore? Au…moje noha! Bolí jak čert…" Kouknu na dolní končetiny. Vypadá to, že pravá dolní končetina je v pořádku, ale levý bérec je deformovaný, zkrácený a skrz protrženou a zkrvavenou kombinézu vykukují kosti. Zdá se, že k jinému poranění nedošlo. Takže tu máme otevřenou zlomeninu.

Foto: Pavel Pechoušek,  Český rozhlas

To byla jedna z častých situací, ke které záchranář přijíždí. Aby mohl zvládnout základní ošetření, musí získat teoretické a především praktické dovednosti z oblasti první pomoci, urgentní medicíny, medicíny katastrof a dalších disciplín.

Studenti absolvují odborné praxe v nemocnicích, na záchranné službě, ale také u policie, hasičů nebo u vodní záchranné služby. V průběhu studia se budoucí záchranáři naučí pracovat s nejnovějšími technologiemi a moderním vybavením vozů záchranné služby.

Do prvního ročníku půjde ve Zlíně 40 studentů

Na přípravě akreditace univerzita ve Zlíně intenzivně spolupracovala s regionálními institucemi, které mají o program Zdravotnický záchranář také mimořádný zájem. Předpokládá se, že do prvního ročníku bude přijato 40 studentů.

Foto: Jan Beneš,  Český rozhlas

Na příjímacích zkouškách se stále pracuje. Dá se očekávat, že součástí budou i fyzické testy. Dobrý záchranář totiž musí být fyzicky zdatný, proto studenty na některých školách čekají i talentové zkoušky z tělesné výchovy.

Záchranář je první, s kým se pacient potkává. Je třeba, aby s ním dokázal dobře komunikovat, vyhodnotit jeho zdravotní stav, poskytnout první pomoc, monitorovat jeho životní funce, vést dokumentaci. Aby tohle vše dokázal, musí projít základy teoretických lékařských předmětů jako je například anatomie, zvládnout urgentní medicínu. V Česku je 9 vysokých škol, které obor nabízí.

Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroje: UTB Zlín , Záchranná sluba Karlovarského kraje
klíčové slovo: