Nominace L. Županiče

Ladislav Zupanic

Vedle vinohradského divadla úspěšně zabodovalo i Hudební divadlo Karlín. Značné finanční prostředky, které divadlo spolyká, jdou na pronájem prozatímního působiště, které po povodni získalo v Kongresovém centru Praha, ale hlavně na celkovou opravu budovy v Karlíně.

Šťastným jménem v osudí pro karlínské byl jejich bývalý ředitel a současně jeden z rovněž nominovaných na Cenu Thálie Ladislav Županič. Paradoxní, řeklo by se "hořce komediální" situace, která vznikla, a díky níž divadlo dostane podporu ve výši 100 000 korun, přítomné, ale především Županiče, mírně pobavila. Radiu Praha k tomu řekl...

"No, je to asi takové, jako když dostanete dopředu alimenty na dítě, které není vaše, protože Hudební divadlo Karlín už ke mně nepatří. Nepatřím tam ani jako ředitel, a jako herec tam hostuji, protože jsem si sám sobě - jako herec Županič řediteli Županiči - dal výpověď dohodou, a tu jsem si přijal. Mimo to jsem sehnal skoro 600 tisíc z darů od lidí, kteří posílali peníze na moji výzvu po těch záplavových katastrofách, k nim jsem přidal těchto dalších 100 tisíc, a připadá mi, jako bych to dával do cizí domácnosti. Ale vzhledem k tomu, že deset let jsem v Karlíně dělal ředitele a třicet let jsem tam hrál, myslím, že je to v pořádku, že mimo ten svůj odchod tomuto divadlu věnuji ještě 100 000."

Nedávno pražskými radními překvapivě z funkce odvolaný Ladislav Županič je nominován na Cenu Thálie za roli advokáta Billyho Flynna v české verzi slavného amerického muzikálu "Chicago". V tomto - s podtitulem "krimi-muzikálu", který sám inicioval pro obohacení repertoáru současné sezóny, a který ho tak trochu stál i místo, neboť radní mu vyčítali, že drahou premiéru uskutečnil po povodních, kdy měl spíše myslet na nájem prozatímní scény - v širší nominaci figuruje i Tereza Duchková za roli Roxie Hartové. Po umělecké stránce tedy úspěch střídá úspěch, a to i po celou dosavadní devítiletou existenci udělování Thálií. Jenom ten poslední Županičův "škraloup" bude muset prověřit čas...

"Oni mi možná dají za pravdu. Já to vidím už teď na kolezích, kteří jsou vzácně jednotní, i na ostatních přátelích, ale v tuto chvíli mi to není už moc platné. Víte, já jsem se deset let s tím divadlem piplal, než jsem ho vypiplal do současné podoby. Hovoříme o Tháliích; toto divadlo má rekord, jaký nemá žádné jiné - z devíti možných Thálií máme sedm! Také jsme se zúčastnili dvou neobyčejně úspěšných a dlouhých zájezdů do Japonska, což se - pokud vím - nepoštěstilo v Evropě zatím žádné takto zaměřené scéně. Můžeme se pochlubit i obrovskou návštěvností a inscenacemi, které spatřily světlo světa poprvé v Evropě právě u nás, anebo jsme měli vůbec světové premiéry. Na to jsem dost hrdý, ale jak je vidět, ani to nestačí k tomu, aby magistrát dospěl k závěru, že jsem to s divadlem dělal dobře. Ale nejsem zahořklý, to vůbec ne, ba naopak, já jsem poprvé v životě svobodný, a je to strašně příjemné."

Tolik Ladislav Županič, k jehož kauze nutno dodat, že se za jeho osobu bezprostředně postavilo sdružení Jednota hudebního divadla i prezidium Herecké asociace. V dopise, adresovaném primátorovi, členové protestují rovněž proti způsobu, jakým byl odvolán; připomíná jim někdejší normalizační praktiky.