Nonstop čtení opět spojí Prahu se zahraničím

Za několik dní se podruhé rozběhne štafeta nepřetržitého čtení Jazzové sekce také zahraničními českými centry. Loni se četlo ve všech 17 centrech, letos bude pozornost zaměřena na osu mezi Moskvou a New Yorkem, kde se zúčastní i český předseda valného shromáždění OSN Jan Kavan. Více informací zjistil Vilém Faltýnek.

Letošní ročník literárního maratonu Nonstop čtení je šestý v pořadí a potrvá čtyři dny, od neděle 25. do středy 28. května. Podruhé se bude štafeta předávat také mezi českými centry v zahraničí. Letos to už kvůli technické náročnosti nebudou všechna centra, ale pouze Moskva, Bratislava, Varšava, Berlín, Haag, Stockholm, New York a konzulát v Košicích. Informaci doplnil ředitel Správy českých center Milan Sedláček: "Samozřejmě že čtení proběhne i v jiných centrech a ve všech bude možnost internetového připojení na právě probíhající čtení." Každý ročník má své téma a to letošní zní: Život v pravdě - pocta Václavu Havlovi. Jak potvrdil Milan Sedláček, Havel se taky literárního maratonu osobně zúčastní. "V neděli v 10:00 by měl pan exprezident Václav Havel navštívit prostory Jazzové sekce a asi až na místě se rozhodne, jakým způsobem se do tohoto projektu zapojí."

Předseda Jazzové sekce Karel Srp připomněl, že loni byli v zahraničí nejčtenějšími autory Karel Čapek, Milan Kundera, Bohumil Hrabal a Jaroslav Hašek, tomu, že se jejich dílo v zahraničí nejvíc překládá. Naproti tomu v Praze se loni objevila více než stovka jmen. Podobný rozptyl Srp očekává i letos. "Nejde totiž o to, že se bude číst jenom Václav havel. Budopu se číst autoři, pro něž byla pravda téím nejvyšším etickým principem. Hus, Komenský, Karel Pecka, Mňačko, Werich, Karel Kryl a další."

Chtěl byste, pane Sedláčku, oslovit krajany a pozvat je na Nonstop čtení?

"Samozřejmě, já doufám že o tom vědí, pokud nevědí, tedy: vážení přátelé v zahraničí, vážení krajané, přijďte do českých center. Pokud se tam nebude číst, tak alespoň ta ten přenos, který jsem avizoval."