Nová česká vláda má za sebou sto dní hájení

Vladimír Špidla, Foto: ČTK

První většinový kabinet po šesti letech a nejmladší v historii České republiky se v úterý dočkal sta dní své existence. Žádný z dosavadních českých kabinetů však ještě nezažil tak dramatických prvních sto dní, během nichž je vláda tradičně hájena před kritikou opozice.

Vladimír Špidla,  Foto: ČTK
Připomeňme si, jak se vše odvíjelo. Už v předvolebních materiálech budoucí premiér Vladimír Špidla sliboval: "Sestavím pro vás důvěryhodnou vládu." Okamžitě po volbách bylo jasné, co tím myslel. Rozloučil se nejen s týmem Zemanových poradců pod vedením Miroslava Šloufa, ale i s řadou svých někdejších vládních kolegů, kteří až příliš prosluli různými skandály. Skončila kariéra ministrů Lachnita, Schlinga, Fencla či Kavana. Premiéru Špidlovi sázka na "vstřícnou tvář" alespoň zpočátku vyšla. Pak ale přišla nečekaná rána. Sotva noví ministři nastoupili do úřadů, zaplavila Čechy velká voda. Právě postup vlády během povodní se odrazil na její popularitě při záříjových průzkumech veřejného mínění, což povrzují slova Věry Haberlové ze Střediska empirických výzkumů:

"Tahleta vláda nastoupila v době katastrofálních povodní a hodnocení její činnosti zatím lidé opravdu měřili především optikou těch povodní. Spokojenost s tím, jak se zachovala vláda v těch kritických dnech povodní, je relativně velmi vysoká. I to přispělo k tomu, že to prvotní vnímání vlády Vladimíra Špidly je velmi pozitivní. Dokonce se v září pohybovalo kolem úrovně 70 procent, ale to byla skutečně nepřirozená, trochu umělá situace vyvolaná právě reakcemi na povodně. Během jednoho měsíce, od září do října klesla na úroveň 58 procent. Čas teprve ukáže, kam až bude klesat dál. Záležet bude na tom, jak se této vládě podaří naplňovat očekávání lidí nebo jak bude schopna vyrovnávat se s tím klimatem ve společnosti, který v současné době je."

Na lámání chleba došlo hned poté, co velká voda ustoupila. Koaliční vláda se málem rozpadla při nezdařilém hlasování poslanců o způsobu získání finančních prostředků na odstraňování povodňových škod, kdy si unionistka Hana Marvanová "dovolila" nesouhlasit s vládním návrhem. Ani výjimečně dobrý image, jemuž se nový kabinet v prvních týdnech existence těšil, tedy nemohl zakrýt jeho zjevnou slabost - velmi křehkou parlamentní většinu jednoho hlasu.

Jednání vlády,  Foto: ČTK
Nyní se někteří ministři pustili do už zmíněného rázného "čištění" ministerstev po svých předchůdcích, ale nejistá pozice vlády se ukazuje v každodenním provozu. Kabinet například sliboval "odpolitizování" klíčových ekonomických a mediálních institucí. Výsledek: ohlašovaná "noc dlouhých nožů" se stále odkládá. Ekonomičtí komentátoři často tvrdí, že Špidlova vláda nemá jasného ekonomického lídra, který by v ní prosazoval své vize. Kromě privatizace Telecomu a neúspěšného pokusu zvýšit daně neprovedl dosud kabinet žádné opravdu významné ekonomické rozhodnutí. Ministři se však mohou hájit tím, že kvůli povodním neměli na "praktické" vládnutí příliš mnoho času. Nejbližší týdny budou rozhodující. Někteří pozorovatelé totiž soudí, že pokud Hana Marvanová nezvedne ruku pro navrhovaný vládní rozpočet, většinová vláda v tomto složení skončí.