Nová expozice v Lidicích

Muzeum v Lidicích
0:00
/
0:00

"Lidická tragédie je výjimečná tím, že poprvé v moderní historii nerozhodli o masové vraždě nevinných civilistů vojáci přímo na místě, kdy by se jejich počínání vysvětlovalo například psychickým stresem, momentální mstou či strachem o život. Poprvé byla tato hromadná vražda chladnokrevně naplánována vládnoucí okupační mocí." Tato slova zazněla v sobotu v Lidicích z úst předsedy Senátu Přemysla Sobotky na pietní vzpomínce k 64. výročí vyhlazení této středočeské obce.

Šéf horní parlamentní komory připomněl nejen zrůdnost hromadné vraždy lidických mužů, ale i hořké osudy lidických žen a dětí. Z 98 dětí, které nacisté odvlekli, se jich po válce vrátilo jen 17.

Během pietní vzpomínky pokládali její účastníci věnce a květy k hromadnému hrobu lidických mužů. 173 jich v pomstě za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zastřelili nacisté 10. června 1942 přímo v obci, další v několika následujících dnech. Anně Šupíkové v té době bylo deset let: "Já jsem z pětičlenné rodiny zůstala sama. Nejhorší snad na tom bylo to, že bratr také neušel tomu strašnému osudu, a i když mu bylo patnáct a dva měsíce, tak byl dodatečně 16. června s dělníky noční směny v Praze-Kobylisích zastřelen."

Pietní vzpomínky se v Lidicích zúčastnily stovky lidí včetně desítek politiků i zahraničních hostů. Slavnostního otevření se u této příležitosti dočkala zmodernizovaná a rozšířená expozice muzea Památníku Lidice, jejíž zkušební provoz začal letos v dubnu. Ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl nám řekl, co teď muzeum v upravených a zvětšených prostorách nabízí: "Je to audiovizuální nebo multimediální expozice, je velice působivá, tenduje spíše k osudu dětí, je velice emotivní."

čeká návštěvníky hned u vchodu do objektu projekce dokumentárního filmu o historii obce, "potom se přechází do prostoru, který je rozdělen na řadu menších celků, kde už se věnujeme Lidicím. Částečně ještě těm starým, ale už jsou tam taková centrální místa: příchod Reinharda Heydricha do Prahy, příprava atentátu, jeho provedení, a potom msta nacistů na Lidicích."

Nově otevřená multimediální expozice muzea Památníku Lidice se zřejmě bude líbit. O své dojmy se s námi podělila jedna z prvních návštěvnic Pavla Nešporová: "No, tak my už jsme ji teď viděli dvakrát za sebou, a mohu říct, že je to velice působivé, emotivní. Myslím, že je to veliký rozdíl oproti tomu, co bylo předtím tady instalováno, a že to myslím každého vezme za srdce."

Jak řekl ředitel památníku Milouš Červencl, k rehabilitaci muzea výrazně přispěl bývalý ministr kultury Pavel Dostál i bývalá ředitelka památníku Marie Tělupilová. Přispěli nejen k modernizaci muzea, ale i rekonstrukci růžového sadu, lidické galerie a celého areálu památníku. Pavel Dostál za to v sobotu obdržel od obce čestné občanství in memoriam.