Nové CD připomíná nejen ve zvuku události II. světové války

Ve vydavatelství Českého rozhlasu Radioservis vyšlo nedávno CD Druhá světová válka, na kterém nemusíte "jen" poslouchat zajímavé nahrávky z rozhlasového archivu. Jaké další možnosti CD nabízí a co na něm najdete, prozradil jeho autor Marek Janáč.

"Je to kompaktní disk, který se skládá z několika částí. Ta první je taková faktografická, to znamená představování těch nejdůležitějších událostí z průběhu celé II. světové války v nějakém kontextu. Musíme si uvědomit, že to, co se zachovalo v archivu, co se vysílalo např. v tehdejším protektorátním rozhlase, tak to všechno byla propaganda, takže pustit jen něco z toho, bez nějakého komentáře, by nemělo moc smysl.

Druhou částí je desetidílný seriál Válečný dekameron, který se na II. světovou válku dívá z úhlu pohledu nějakých témat, jako je atomová bomba nebo např. i neonacismus a jeho bytí v současnosti, tzn. nabízí tu II. světovou válku nejen formou událostí ale i nějakého kontextu.

Třetí část je Zločin a trest. To je např. to, co se dělo po II. světové válce s vyrovnáním křivd. Když byl třeba proces s K.H.Frankem, tak tam máme začátek toho procesu, který se dochoval v archivu. Jsou to téměř tři hodiny nahrávky a ty celé jsou na tom CD.

Čtvrtou, poslední částí je interaktivní mapa II. světové války. Když se totiž člověk dívá na nějakou knížku nebo dokument o nějaké oblasti, jako je Afrika, Oceánie nebo Evropa, tak je to vždycky jen o té oblasti a člověk tam nemá kontext s tím, co se dělo v tu dobu někde jinde na světě. A tady je celý svět, jak se v tu danou chvíli, v ten daný měsíc, pohybovala fronta a je tam krásně vidět to, jak se Německo a jeho spojenci rozpínají a jak od určité chvíle mu ti spojenci na druhé straně dávat na frak a zahánějí ho zpátky do Berlína."

Mluvil jsi tady o archivních záznamech. Mohl bys nějaký zajímavý vyzvednout?

"Já jsem šel tou cestou najít ty důležité události, o kterých se vysílá v dokumentech a vždycky se o nich člověk něco dozví nebo si o nich čte v nějaké knížce, ale nikdy je neslyšel. Tyto důležité události tam jsou. Včetně Churchilla, který vyzývá Velkou Británii k tomu, aby se zaštítila proti té agresi. Mě osobně zaujaly zajímavosti, na které člověk v literatuře moc nenarazí, jako například relace protektorátního rozhlasu o tom, že bramborová nať je strategicky důležitá."

Proč ses zabýval zrovna II. světovou válkou?

"Protože to je jedno z těch velkých témat, jeden z velkých vykřičníků 20. století. Je to zkrátka katalyzátor lidských vztahů, dějin. Myslím si, že je důležité, aby se dnes mladí lidé dozvěděli, co se tenkrát dělo nějakou moderní formou, abychom hledali nový přístup k tomu, jak to bylo, protože pamětníci umírají a za pár let možná už nebude, kdo by vyprávěl."