Novoroční projev prezidenta pod drobnohledem

Prezident Václav Klaus, foto: ČTK

Prázdný, nevyvážený, opatrný, jeden z jeho nejslabších, ale také obezřetný či státnický - takto charakterizovali někteří čeští politici letošní novoroční projev prezidenta republiky Václava Klause.

Prezident Václav Klaus,  foto: ČTK
Kladnou odezvu našel prezidentův projev v Občanské demokratické straně, kterou ostatně sám zakládal a dlouhou dobu vedl. Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek však odmítl Klausův projev bezprostředně komentovat. Podle šéfa vládních křesťanských demokratů Jiřího Čunka byl projev velmi opatrný, což přičítá blížícím se prezidentským volbám. Jinak ale hodnotí vystoupení jako spíš dobré. Naopak místopředsedkyně Strany zelených Kateřina Jacques v prezidentově projevu postrádala celkovou vizi o budoucnosti naší země a Evropské unie:

"Předpokládala bych to mimo jiné proto, že je to poslední novoroční projev prezidenta před novou prezidentskou volbou, že se vyjádří k budoucnosti naší země, k budoucnosti společnosti, k budoucnosti Evropské unie a hodnotám, na kterých budeme dále stavět. Čeká nás v roce 2009 předsednictví Evropské unie. To jsou všechno výzvy, o kterých bylo vhodné se zmínit. Zdá se mi, že ten projev byl svým způsobem nezajímavý až bezobsažný, protože žádné palčivé problémy současnosti nepopsal, neuchopil a vůbec se nevyjádřil k nějakým budoucím vizím."

Jiří Paroubek
Opozici projev prezidenta nenadchl. Podle komunistů byl nevyvážený. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ho považuje za mimořádně prázdný:

"Pan prezident není zřejmě schopen vést dialog se společností, jako kdyby se před prezidentskou volbou bál otevřeně říci své názory, o kterých ví, že jsou ve společnosti vnímány jako kontroverzní. Zdá se mi, že Václav Klaus a Občanská demokratická strana, jejímž je čestným předsedou, jsou dnes jasnou překážkou dalšího rozvoje země."

Političtí komentátoři jsou k novoročnímu projevu prezidenta Klause vesměs kritičtí. Na otázku, jaký tento projev byl, mi politolog Jiří Pehe odpověděl:

"Především diplomatický. Václav Klaus si uvědomuje, že se bude za necelé dva měsíce konat prezidentská volba, a myslím si, že se snažil nepobouřit si proti sobě žádnou politickou stranu. Takže ten projev byl koncipován velmi neutrálně, zcela záměrně se myslím Václav Klaus zaměřil na ta 'osmičková' výročí, která nabízejí příležitost k takovému filozofičtějšímu zaměření celého projevu. Jsou jen dva body, s kterými bych snad polemizoval. Jedním je jeho názor, řekl bych velmi konzistentní, na to, jakým způsobem mají Češi fungovat v Evropě, jak si mají hlídat svoji vlastní identitu, a podobně. To už je taková známá Klausova linie. Byly tam také dva body, které jsou důležité z politologického hlediska. Je to zejména jeho velmi smířlivý postoj k hodnocení komunistické éry, což si myslím byl záměr, kterým chtěl získat na svoji stranu pro volbu prezidenta komunisty. A potom také pasáž, kde se věnoval rodinným hodnotám, rodině, což myslím bylo zaměřeno na lidovce. Václav Klaus velmi dobře ví, že bude potřebovat tyto dvě strany ke zvolení."