Novozélandský soud uložil oběma Čechům za vzácné orchideje pokutu

Čestmír Číhalík, Foto: ČTK

K pokutě v celkové výši patnácti tisíc novozélandských dolarů, tedy necelých 300 000 korun, byli tento pátek odsouzeni dva Češi, které policie na Novém Zélandě obvinila z krádeže a pašování vzácných orchidejí. Oba pokutu na místě zaplatili a nyní se chystají k návratu do České republiky.

Čestmír Číhalík,  Foto: ČTK
Děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Čestmíra Číhalíka a bývalého pracovníka České inspekce životního prostředí Jindřicha Šmitáka zadržela 18. ledna na novozélandském letišti v Aucklandu zvláštní policejní skupina, která se specializuje na pašeráky vzácné zvěře a rostlin. V zavazadlech obou Čechů, kteří se právě chystali odcestovat ze země, našla několik desítek rostlin včetně chráněných orchidejí. Za krádež květin a pokus vyvézt je ze země jim hrozila až milionová pokuta nebo tříleté vězení. Jejich případ projednal soud v Manukau tento pátek - jednalo se o vůbec první soud, který se zabýval kauzou pašování vzácných orchidejí z Nového Zélandu:

"V závěru tohoto jednání sdělila soudkyně v rámci shrnutí všech důležitých faktů, že považuje cestu obou českých občanů za vědeckou expedici, a nikoliv za cestu, jejímž cílem by bylo získání novozélandských rostlin za účelem jejich dalšího zpeněžení,"

uvedl pro Radio Praha Karel Šrol, český konzul v australském Sydney, který se soudního řízení zúčastnil. I když soud uznal, že šlo o amatérské botaniky, a nikoliv o pašeráky, musel podle mezinárodních smluv na ochranu ohrožených druhů oběma obviněným Čechům dát pokutu. Každému z nich vyměřil 7 500 dolarů. Pokuta přitom mohla dosáhnout až 50 000 dolarů.

"Takže tento trest lze považovat za jednu z nejnižších možných sazeb,"

dodává konzul Šrol. Čestmír Číhalík i Jindřich Šmiták ji na místě zaplatili, byly jim vráceny cestovní doklady a mohou se neprodleně vrátit domů. Celou kauzu od počátku sledovala novozélandská média. Podle českého krajana Miroslava Pištory z Aucklandu, který během minulých týdnů oběma obviněným Čechům na Novém Zélandě pomáhal s vyřizováním úředních formalit, u soudu a podobně, informoval místní tisk o případu jednostranně:

"Bohužel novozélandská média si vytvořila obrázek nebo názor už na začátku a ten po celou dobu nezměnila. Vlastně až do úplného konce. Média v nich viděla pašeráky a snažila se najít všechno možné, co by to potvrzovalo. Pánové s nimi nakonec odmítli natočit rozhovor, protože jejich tvrzení vždycky překroutila."

Zatím není jasné, zda bude mít aféra dohru i v Česku. Rektorka olomoucké univerzity Jana Mačáková se chce nejprve s děkanem Číhalíkem setkat a vyslechnout jeho zdůvodnění. Podle kancléře univerzity Tomáše Hrbka půjde o to, zda bylo poškozeno dobré jméno školy. Univerzita Palackého si zřejmě také před případnými dalšími kroky vůči docentu Číhalíkovi nechá vypracovat právní rozbor celé kauzy.