Přehled tisku

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Tisk komentuje pokračující jednání o nové vládě. Jak píše Mladá fronta Dnes, dohoda se zatím neblíží, ODS a ČSSD se od sebe nadále vzdalují. Volby mají jediné dva logické výsledky - velkou koalici, nebo opakování kampaně. Ale velkou koalici nikdo nechce a předčasných voleb se každý bojí. Podle deníku Právo občanští demokraté nepřišli s žádnou taktickou novinkou a budou při volbě předsedy sněmovny spoléhat na dererci v řadách sociální demokracie a především komunistů.

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Tisk komentuje pokračující jednání o nové vládě. Jak píše Mladá fronta Dnes, dohoda se zatím neblíží, ODS a ČSSD se od sebe nadále vzdalují. Volby mají jediné dva logické výsledky - velkou koalici, nebo opakování kampaně. Ale velkou koalici nikdo nechce a předčasných voleb se každý bojí. Podle deníku Právo občanští demokraté nepřišli s žádnou taktickou novinkou a budou při volbě předsedy sněmovny spoléhat na dererci v řadách sociální demokracie a především komunistů. K možnosti, že se strany nakonec na sestavení vlády nedohodnou, a k otázce předčasných voleb Právo uvádí, že pokud by se nakonec tento scénář realizoval, ODS by získala nálepku strany, která neunesla své vítězství a opakovaný souboj už nemusí vyhrát. Hospodářské noviny uvádí, že v "normální" zemi a za "normálních" okolností by vedl patový výsledek voleb k vytvoření velké koalice. V Česku je však situace jiná. Na případném projektu velké koalice by totiž ODS tratila mnohem více než ČSSD. "Pro Mirka Topolánka bude nesrovnatelně těžší něco takového vysvětlit voličům, kdežto Jiří Paroubek se bude moci tvářit skoro jako 'Ten, který odvrátil katastrofu'," myslí si deník.


Bývalý šéf Národního bezpečnostního úřadu a státního Čepra Tomáš Kadlec se obává o svou bezpečnost. Deník Právo zjistil, že Kadlecovi advokáti budou žádat ministra vnitra o policejní ochranu svého klienta i jeho rodiny. Obhájci tvrdí, že úniky informací ze státního zastupitelství do médií a televizní vystoupení mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ohrozily Kadlece s manželkou a čtyřmi dětmi na životě. Kadlec je obviněn z údajného pokusu o podvod pomocí nevýhodné smlouvy Čepra se soukromou firmou Loricus. V rozhovoru pro deník popírá, že by se někdy setkal s uprchlým miliardářem Krejčířem, se kterým ho spojuje policie. V pozadí současné kauzy vidí vyřizování účtů z dob, kdy řídil Národní bezpečnostní úřad. Tvrdí, že za jeho vedení neprošlo bezpečnostními prověrkami přes 500 lidí ve vysokých funkcích.


Strach z deregulace nájmů a vyššího zdanění výstavby bytů letos přinesl rekordní zájem Čechů o hypotéky. Banky hlásí meziroční růst o desítky procent. Podle odhadů si jen za první pololetí vzalo hypotéku třicet tisíc lidí, píšou Hospodářské noviny. Statistiky sice ještě nezveřejnily všechny finanční ústavy, ale už teď je zřejmé, že letošní rok opět překoná loňská maxima. Průměrná výše půjčky se vyšplhala na 1,5 milionu a každý pracovní den si ji bere 250 lidí. Počet Čechů s hypotékou by mohl dosáhnout čtvrt milionu. K příčinám růstu podle deníku patří neustálé zvyšování cen bytů a skutečnost, že banky dávají hypotéky lidem se stále nižšími příjmy, a navíc jim umožňují hradit půjčkou stále vyšší procento ceny bytu. Zatímco před pár lety hradila většina zájemců třetinu ceny ze svého, dnes si stále více lidí půjčuje i 100 procent potřebné částky. Například v České spořitelně takoví klienti tvoří již patnáct procent, píšou Hospodářské noviny.


Krátce po zavedení nových pravidel na silnicích mají podle Práva vážné potíže úřady, které evidují řidičskou agendu. Nevyladěná počítačová síť s novými programy zavedenými spolu se systémem trestných bodů za přestupky, kolabuje. Vinou výpadků se tak na dopravních úřadovnách tvořily dlouhé fronty lidí, čekajících hlavně na řidičské průkazy. Úředníci, kteří nový systém musí zavádět do praxe tvrdí, že je nevyzkoušený.


Na výzvědy a sbírat zkušenosti přijedou zástupci Nošovic v Moravskoslezském kraji do Kolína kvůli průmyslové zóně a především kvůli automobilce. Jak píše Právo, v Kolíně již stojí a funguje automobilka TPCA, v Nošovicích by měla stavět korejská firma Hyundai. V Kolíně jsou zejména problémy s bydlením. Především se jedná o státem garantovanou výstavbu bytů pro zaměstnance, která se opožďuje a automobilka kritizuje, že kvůli nevyhovujícímu bydlení na ubytovnách a drahým nájmům v obecních bytech jí odcházejí desítky lidí. Problémy tady vznikly také v dopravě. V poslední době se Kolín extrémně zadlužil. V souvislosti s výstavbou průmyslové zóny si vzal stamilionové půjčky, takže zadlužení města se nyní pohybuje kolem miliardy korun. Nošovice budou některých problémů ušetřeny, protože investorem nebude obec, ale stát.


Zvýšení cen plynu může obcím a městům způsobit výrazné finanční problémy. Ty hrozí například Bečovu nad Teplou na Karlovarsku. Jak píší Deníky Bohemia, naplnila se totiž hrozba, že se na budovanou plynofikaci za státní dotaci nepřipojí dostatek lidí. Do konce června mělo město splnit podmínku, že 90 procent obyvatel plyn využije. Jeho neustálé zdražování ale způsobilo, že počet zájemců prudce klesl. Z původně plánovaného počtu se nakonec napojilo na plynofikaci pouhých 30 procent domácností v Bečově. Představitelé města už proto zaslali na ministerstvo pro životní prostředí žádost, aby Bečov nemusel vracet státní dotaci 1,5 milionu korun. Starosta František Neuwirth příliš nevěří tomu, že se situace změní. Snad jen kdyby nová vláda snížila ceny plynu. Bečov ročně hospodaří se sedmi miliony korun a starosta neví, jak by 1,5 milionovou dotaci vracel, navíc si město vzalo i úvěr. Do stejné situace se dostaly i další obcem, například Březová na Sokolovsku.


Nezvladatelných dětí příbývá, tvrdí průzkum Median pro Mladou frontu Dnes. Děti jsou sebevědomější a více si dovolují, potvrzuje Liber Zámecký, který s dětmi jezdí na tábory již patnáct let. Pozornost musí podle jeho slov vedoucí táborů zvýšit už při rozdělování dětí do pokojů nebo stanů. Že agresivity mezi dětmi přibývá, si myslí také téměř tři čtvrtiny dotázaných. Největšími skeptiky jsou starší lidé. Přes 90 procent starších 70-ti let je přesvědčeno, že děti jsou agresivnější než dříve. Totož si myslí pouze 34 procent lidí mezi dvanácti a devatenácti lety. Dotázaní z větších měst vidí situaci lépe než lidé z malých měst a obcí. Za příčinu agrese označilo 71 procenta dotázaných násilí v televizi, jen o něco méně soudí, že na děti má špatný vliv nedostatek péče a času ze strany rodičů. Podle psychologa a předního českého odborníka na šikanu Michala Koláře mohou mít na nezvladatelné chování dítěte toto dva faktory vliv. Míní, že dětská neposednost by se měla obrátit do něčeho pozitivního, třeba do sportu.


Chřástal polní,  foto: Richard Wesley,  Creative Commons 2.0
Ochránci přírody se chystají poslat do Bruselu stížnost kvůli konání technoparty CzechTek na území vojenského cvičiště Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku, píší Lidové noviny. Armáda, která pozemek technařům poskytla, podle Českého svazu ochránců přírody nevzala v úvahu, že koncem července, kdy se party uskuteční, budou vyvádět na zdejších loukách mladé vzácní chřástalové polní. Zástupce sdružení Petr Stýblo připomenul, že Doupovské hory patří mezi ptačí oblasti evropské sítě chráněných území Natura 2000. Paradoxní podle Stýbla je, že armáda pronájmem pozemku zřejmě neporušila žádný zákon. Ve vojenských prostorech totiž vykonává také funkci orgánu ochrany přírody, takže je povolování podobných akcí zcela v její kompetenci. S kritikou z řad ochránců přírody ministerstvo nesouhlasí. Podle něj v místě konání technoparty chránění tvorové nežijí.


Dosluhujícímu ministrovi zahraničí Cyrilu Svobodovi se před dvěma lety dostalo na jeho návštěvě Nového Zélandu skutečně královského pohoštění. Jak píší Lidové noviny, z dokumentů, které získal list The New Zealand Herald, totiž vyplývá, že večeře uspořádaná pro českého ministra zahraničí a jeho delegaci byla při rozpočítání na hlavu dražší než všechny ostatní recepce pořádané pro zahraniční politiky od roku 2004. Účet každého ze 14 hostů činil asi 2700 korun. Svoboda uskutečnil návštěvu Nového Zélandu v únoru 2004, kdy vrcholila aféra se dvěma Čechy obviněnými z pašování vzácných orchidejí.


Vladimír Ježek,  foto: ČTK
Už po tisící zdolal vrchol libereckého Ještědu třiašedesátiletý Vladimír Ježek z Liberce a vytvořil tak nový rekord. Na 1012 metrů vysokou horu šlape až čtyřikrát denně a za každého počasí už rok a to i přesto, že je po náročné operaci srdce a má tři bypassy. Jak píše Právo, do 15. července, kdy se uskuteční velkolepé oslavy na Ještědu, chce na vrchol vystoupat ještě 12 krát, aby měl stejný počet výstupů jako hora metrů. Lékaři o Ježkových aktivitách vědí a považují je za velmi náročné. On sám si ale nic podobného nepřipouští a jak říká, od té doby, co na Ještěd chodí, nebyl prakticky nemocný. Na horu vyráží i v těchto horkých dnech, aby se vyhnul vysokým teplotám, vstává kolem čtvrté a vychází na cestu už krátce po páté hodině ranní.