V Botanické zahradě přibyly orchideje za Tomáše Baťu a Alfonse Muchu

Foto: ČTK

V pražské Botanické zahradě přibyly od minulého týdne dvě nové orchideje. Místo zahradníků tentokrát zaujaly dvě dámy, jejichž profese je zcela jiná - Geraldine Mucha a Monica Bata Pignal zasadily vzácné rostliny za své slavné příbuzné.

Známí a významní lidé si mohou v Botanické zahradě zasadit rostliny v rámci projektu Kořeny osobností. Tu "svou" už zde má třeba Václav Havel, Karel Gott nebo ženy podporující charitu v Česku. Marcela Uhlíková z Botanické zahrady říká, že u Kořenů osobností se nechali inspirovat hollywoodským chodníkem slávy.

Snacha malíře Alfonse Muchy Geraldine Muchová  (vpravo) a dcera obuvníka Tomáše Bati Monica Bata Pignal,  foto: ČTK
"Máme do budoucna takovou představu, že zahrada bude jednou plná cedulek a jmenovek, kde nebude chybět nikdo z VIP osobností a zdaleka nepůjde o osobnosti tuzemské, ale i světové."

Jak dámy na nabídku zasadit orchideje reagovaly?

"Byly samozřejmě nadšené. Starší dáma, paní Muchová, měla trošku obavu, jestli to zvládne, ale zvládla to na výbornou. Bylo to opravdu nádherné, zase trochu jiné než v podání těch našich hvězdiček, bylo to takové komornější a o to více příjemné."

Paní Geraldine Mucha, žena Jiřího Muchy, pochází ze Skotska a je hudební skladatelkou. O svém slavném tchánovi malíři Alfonsi Muchovi říká:

"Myslím, že Alfonsův život je skoro jako pohádka a ono se málokdy stane, že by se někdo zezačátku takhle chudý stal světoznámým. On hlavně pracoval a nikdy nepřestal."

A co říká paní Muchová na léta trvající problémy týkající se umístění Slovanské epopeje?

" Já říkám - trpělivost. Určitě to najde své místo, ovšem trpělivost!"

Orchidej minulý týden zasadila i dcera Tomáše Bati - Monica Bata Pignal, která je představitelkou Nadace Tomáše Bati.

"Byla jsem velmi poctěna, když mě o to požádali a vím, že můj otec by byl velmi šťastný, kdyby tady mohl být a mohl to udělat sám. Byla jsem také moc ráda, že to byla orchidej, protože svého manžela, který je Francouz, jsem potkala před 35 lety na Madagaskaru mezi orchidejemi. Takže pro mě budou orchideje vždy velmi výjimečné."

V Botanické zahradě v rámci projektu Kořeny osobností, který funguje od loňského roku, přibylo už 17 nových rostlin - od drobných orchidejí až po jehličnany.