Nový Jičín zabízí originální čepice a klobouky

Foto: ČTK

Víte, kde je největší koncentrace klobouků? V Novém Jičíně. Ten si svoji kloboučnickou tradici připomíná výstavou. Představuje na ní ty nejzajímavější pokrývky hlavy a originální je i název expozice "...a utlučeme je čepicema". Návštěvníci se ale nemusí bát a mohou se v kloboucích na památku i vyfotit.

Spoluautorka výstavy Eva Sulovská,  foto: ČTK
Tradici výroby klobouků proslavenou na celém světě teď udržuje firma Tonak. Je pokračovatelem slavné továrny Hückel, která začala výrobu před 210 lety a toto výročí si nenechalo ujít Muzeum Novojíčínska. Vznikla výstava, která představuje vše o kloboucích, říká historik Radek Polách.

"Výstava přibližuje kloboučnickou firmu Hückel. Přímo před 100 lety si majitelé této firmy pořídili unikátní záběry přímo z provozu továrny. A poprvé jsou nyní prezentovány veřejnosti. Výstavu jsme doplnili přehlídkou vojenských a služebních pokrývek hlavy. Je tu 217 exponátů a návštěvníci výstavy si mohou prohlédnout unikáty, které jsou i světově ceněné."

Které nejzajímavější pokrývky hlavy mohou na výstavě najít?

"Snad nejzajímavější a nejcennější může být kolekce pokrývek hlavy Františka Ferdinanda d'Este, následníka trůnu, který byl v roce 1914 zavražděn při atentátu v Sarajevu. Máme zde jeho lovecký tropický klobouk i jeho generálský klobouk. Byl vrchním velitelem c.k. armády. Dále je tu pestrá přehlídka modelů od počátku 19. století do současnosti. Návštěvníci si mohou prohlédnout různé zajímavé modely nejen armády, ale i policejních složek a hasičů."

Foto: ČTK
Když jde člověk na výstavu čepic, určitě ho v koutku duše láká něco si vyzkoušet.

"Ano, tato možnost na zámku v Novém Jičíně je. Když jsem to počítal, tak u nás máme 761 originálních pokrývek hlavy - čepic, klobouků, různých buřinek a tak dále. Myslím, že to je na zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Takže návštěvníci pokud k nám zavítají až do února příštího roku, budou moci zhlédnout výjimečnou kolekci. A mohou si také klobouky vyzkoušet, protože v rámci stálé expozice máme ateliér. Mohou se v klobouku vyfotit u různých scén, ať už je to scéna v Africe, ve Velkém kaňonu ve Spojených státech nebo přímo ve fotoateliéru."

A co historik Radek Polách, nosí pokrývku hlavy?

"Nosím, samozřejmě. Musím podporovat Nový Jičín, město klobouků. Na vernisáži jsem sice musel pokárat návštěvníky, protože jen polovina z nich měla pokrývku hlavy. Ale myslím, že obyvatelé Nového Jičína se toho hesla drží,"

dodal k výstavě historik Radek Polách. Tak nezapomeňte, do Nového Jičína zásadně s kloboukem na hlavě.