Nový lídr čtyřkoalice

4koalice

V pátek večer se funkcionáři čtyřkoalice zavřeli k jednání, z něhož měla do sobotní půlnoci vzejít stínová vláda, kterou by vedl lídr čtyřkoalice Cyril Svoboda. Krátce před vypršením lhůty čtyřkoalice kabinet skutečně představila, ovšem s jiným premiérem v čele. Informuje Vilém Faltýnek:

4koalice
Během jednání Cyril Svoboda rezignoval na svoji funkci předsedy čtyřkoalice. Politická rada tohoto uskupení totiž schválila takovou verzi složení stínové vlády, se kterou Svoboda odmítl souhlasit. Nepřijatelná pro něho byla účast místopředsedy KDÚ-ČSL Miroslava Kalouska. O konkrétních výhradách vůči jeho osobě se ale nevyjádřil:

"Strany mi daly nabídku čtyřiceti jednoho jména a já jsem podle mě měl právo si z těchto jmen vybrat. A výsledek je, že oni hlasovali proti mému návrhu z jediného důvodu: že tam nebyl Miroslav Kalousek. To je pravda, to znamená, že to bylo buď a nebo. A já jsem řekl, že jestli tento návrh neprojde, tak podám demisi. A také jsem to udělal. Protože já když něco říkám, tak to myslím vážně."

Podle Miroslava Kalouska si toto dilema postavil Svoboda sám. Oni ho do poslední chvíle podporovali a žádali, aby přijal dohodu a nerezignoval. Kalouska prý mrzí, že Svoboda odešel, důležitější je ale fakt, že se čtyřkoalice dohodla.

"Cyril Svoboda není mužem koncensu. Nezvládl svoji úlohu dosáhnout dohody ve čtyřkoaliční politické radě. Nedokázal přijmout dohodu, ke které se přiklonily všechny čtyři politické strany a která získala drtivou většinu."

Kvůli přítomnosti Kalouska ve stínové vládě rezignovala na účast v politické radě také místopředsedkyně Unie svobody Hana Marvanová. Novým lídrem a premiérem stínové vlády se stal Karel Kühnl, který potvrdil ve stínové vládě všechna původně navrhovaná jména.

Místopředseda KDU-ČSL Kopřiva bude mít na starosti vnitro, místopředseda ODA Michael Žantovský obranu a předseda DEU Ratibor Majzlík tajné služby. Lidovci budou také mít křeslo ministra průmyslu a obchodu pro místopředsedu strany Kalouska, spravedlnost a vězeňství pro poslance Miloslava Výborného a bydlení a místní rozvoj pro poslance Tomáše Kvapila, ministerstvo zemědělství povede poslanec Jan Grůza, zdravotnictvím se má zabývat senátorka Zuzana Roithová a místopředseda správní rady Českých drah Ivan Foltýn se bude starat o dopravu a spoje. Ministerstvo životního prostředí povede poslanec Libor Ambrozek. Unie Svobody má stínové ministerstvo financí pro Ivana Pilipa, práce a sociálních věcí pro poslance Václava Krásu a školství by měl řídit Petr Mare. Šéfem dilpomacie má být nestraník Josef Zieleniec. Ministerstvo kultury získala ODA a řídit by ho měl její předseda Daniel Kroupa.