Nový správce mýta: Pomalé registrace způsobí kolaps na českých dálnicích

Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Po spuštění nového mýtného systému, který začne fungovat 1. prosince, se na některých dálnicích v Česku mohou tvořit kolony dlouhé desítky kilometrů. Kritická situace bude především u hranic, kde fronty mohou dosahovat až k 40 kilometrům. Oznámil to nastupující provozovatel mýtného systému, společnost CzechToll. Důvodem jsou pomalé registrace malých dopravců.

Foto: ČTK/Pavlíček Luboš

Společnost CzechToll zatím eviduje necelých 200 tisíc přihlášených, což je zhruba 43 procent z celkového očekávaného počtu. Problém se přitom netýká velkých dopravců, kteří platí až po projetí úseku. Ti zaevidovali všech 171 tisíc vozidel. Minimální zájem o registraci do systému a vyzvednutí palubní jednotky je na straně malých zahraničních dopravců. Ti provedli registraci jen u 25 tisíc vozidel, což je 8 procent očekávaného počtu.

Generální ředitel firmy Matěj Okáli uvedl, že se jim proto společnost snaží registraci ulehčit. "Všichni dopravci, kteří se zaregistrují do 1. prosince, dostanou palubní jednotku bezplatně poštou. Smluvní požadavek zněl, že to máme umožnit pro okolní země, tedy Rakousko, Polsko, Slovensko a Německo. Nyní rozšiřujeme seznam těchto zemí o státy, odkud nám chybí nejvíce registovaných, tedy Bulharsko Maďarsko, Litva, Rumunsko."

Laxnost malých dopravců může podle Okáliho způsobit 1. prosince na hranicích ČR zásadní dopravní komplikace nejen pro nákladní dopravu, ale i pro řidiče osobních vozidel.

Přes 40 kilometrů dlouhá kolona a dvoudenní čekání

Foto: CzechToll
Podle dopravního modelu, který si CzechToll nechal vypracovat, hrozí nejhorší situace na hraničním přechodu Lanžhot na Břeclavsku na dálnici D2, kde se mohou tvořit fronty až 44 kilometrů a čekání na novou mýtnou krabičku se může prodloužit na dva dny. Kritická situace bude také v Bohumíně na dálnici D1 a dále v Českém Těšíně, v obou případech u česko-polských hranic.

Desetikilometrové kolony lze očekávat také v Mostech u Jablunkova, Náchodě a Krásném Lese. Komplikace nejsou vyloučené ani u obchodních míst ve vnitrozemí a na dalších hraničních přechodech.

Řidičům nezaregistrovaných vozidel hrozí při jízdě po zpoplatněném úseku bez nové palubní jednotky od 1. prosince 2019 v blokovém řízení pokuta 5 tisíc korun, ve správním řízení pak až 100 tisíc korun. Stejná pokuta pak může být uložena i samotným dopravcům.