Novým guvernérem centrální banky je Zdeněk Tůma, důvěru předních politiků ale nemá.

Jak jsme vás už informovali, prezident Václav Havel vybral nového guvernéra centrální banky.Tento prestižní post bude zastávat dosavadní viceguvernér Zdeněk Tůma. Novými členy bankovní rady se stanou Michaela Erbenová a Jan Frait. Do uvolněné funkce viceguvenéra jmenuje prezident člena bankovní rady Luďka Niedermayera. Další podrobnosti přináší Eva Petržílková:

Guvernérem České národní banky jmenoval prezident Václav Havel Zdeňka Tůmu navzdory silným politickým tlakům jak vládní ČSSD, tak smluvně opoziční ODS. Prezident však při pátečním jmenování na Pražském hradě uvedl, že jeho rozhodnutí předcházely konzultace s experty z bankovního a finančního sektoru i s některými ústavními činiteli. Jejich hlasu, jak podotkl, naslouchal se zvýšenou vážností.

"Své rozhodnutí jsem nemohl déle odkládat, protože se příliš dlouho vznášel nad vedením centrální banky mrak nejistoty a začínalo vážně hrozit nebezpečí její vnitřní destbilizace."

Prezident zároveň poděkoval dosavadnímu guvernérovi Josefu Tošovskému. Uvedl, že za 11 let jeho práce se z centrální banky stala moderní transparentní instituce, která obstojí v tržních poměrech a má mezinárodní respekt:

"Mé rozhodnutí možná nesklidí nadšení všech politiků, ale domnívám se, že nezávislost a profesionalita vedení banky jsou důležitější než přízeň politiků. Pevně věřím, že rekonstruovaná bankovní rada a vláda naleznou produktivní způsob spolupráce."

Rozhodnutí prezidenta Václava Havla, že do čela České národní banky jmenuje dosavadního viceguvernéra Zdeňka Tůmu kritizoval premiér Miloš Zeman. Ten upozornil, že toto jmenování může vést ke zhoršení vývoje ekonomiky...

"Existuje jev, kterému se říká "credit crunch" - zamrznutí poskytovaných úvěrů a toto zamrznutí v podstatě znamená, že zejména malí a střední podnikatelé mají obtížnější přístup jak k úvěrům, tak k jejich splácení."

Nové složení bankovní rady se nelíbí ani ministrovi financí Pavlu Mertlíkovi. Jak řekl, někteří členové bankovní rady nejsou politicky nezávislí ..

"Specielně mám na mysli paní Erbenovou , která je jistě zdatná makroekonomka avšak je bývalou poradkyní pana Klause, členkou jeho týmu ve Strakově akademii, kde pracovala pod panem Weiglem spolu s pány Kocourkem a Holmanem a dalšími. Poté byla poradkyní Ivana Pilipa. Čili je politicky angažovaná osoba a myslím si, že není dobré, že bude členkou bankovní rady - právě z tohoto důvodu. Stejně bych reagoval, kdyby šlo třeba o sociálního demokrata nebo příslušníka či příznivce jakékoliv politické strany."

Kritická slova na adresu rozhodnutí prezidenta připojil také předseda druhé smluvně-opoziční ODS Václav Klaus. Podle něj prezident jmenováním Tůmy dále zpolitizoval Českou národní banku. Jak Václav Klaus řekl, prezidentův krok nastolil oprávněné pochybnosti, zda nad zájmy státu a společnosti nestaví své osobní cíle.

Ekonomičtí analytici a ostatní odborná veřejnost jsou naopak se Zdeňkem Tůmou jako budoucím šéfem ČNB vesměs spokojeni. Oficiální jmenování nových členů nejvyššího vedení České národní banky proběhne 28. listopadu na Pražském hradě. Prezident tak naposled využije své pravomoci, které mu od 1. ledna příštího roku částečně omezí novela zákona o centrální bance. Ve Sněmovně jí prosadily společnými hlasy ODS a ČSSD.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio