O 28. říjnu, korespondenčních volbách i kanadským vízech s Čechokanaďanem Milošem Šuchmou

Českou republiku v těchto dnech navštívil předseda Českého a slovenského sdružení v Kanadě Miloš Šuchma. Jeden z nejaktivnějších českých exulantů, který se dlouhodobě angažuje za to, aby zahraniční Češi získali zpět české občanství, aby jim byl v restituci navrácen majetek či aby se mohli zúčastnit voleb, odešel do Kanady po srpnové okupaci. Již dříve ale v Československu spoluzakládal Klub angažovaných nestraníků. Po listopadu 89 v Česku podpořil řadu studentských projektů, například cestu studentů libereckého gymnázia za kanadskými exulanty. Milena Štráfeldová pozvala Miloše Šuchmu do studia Radia Praha:

Milena Štráfeldová a Miloš Šuchma
28. říjen se samozřejmě nabízí k bilančním otázkám, zda a do jaké míry Česká republika dostála ideálům, s nimiž Československo v roce 1918 vznikalo. Jaký je Váš názor?

"Já myslím, že jim nedostála dostatečně. Oslavy tu probíhají nárazovým způsobem, pouze v ten den, ale vlastenectví tu mnoha lidem nic neříká. Dokonce ani mladým lidem ne. Mladí lidé nejsou dnes ve školách vychováváni k tomu, aby pochopili nové dějiny od r. 1918. To jsem si ozřejmil na několika gymnáziích a považuji to za velice špatné. Já vím, že Československá republika měla dvě smůly, jednak nacistickou okupaci, a pak mnoho let komunistické diktatury, která strašným způsobem poničila charaktery. Takže lidé vlastně nemají moc z čeho čerpat, poněvadž je to už dlouhá doba, co Masaryk s Benešem založili Československou republiku. A myslím, že v tomto směru tomu ve školách a v médiích současná republika hodně dluží."

Miloš Šuchma
Češi v zahraničí i Vy sám osobně jste se velmi angažovali v tom, aby byly uzákoněny korespondenční volby. Tento zákon nedávno ve sněmovně opět neprošel. Co si o tom myslíte?

"Je to pro nás veliké zklamání, protože se téměř očekávalo, že zákon bude ve třetím čtení schválen. Zákon byl myslím dobrý a ztroskotal v podstatě na technických důvodech, na preferenčních procentech hlasů. To byl relativně malý důvod k tomu, aby celý zákon propadl. A je téměř vyloučeno, i kdyby ministr vnitra zítra předložil nový návrh, aby byl schválen do voleb v červnu 2006. A to je velká chyba."

Budete dál usilovat o prosazení korespondenčních voleb?

"Samozřejmě, my máme takové položky, jako je korespondenční volba, dvojí občanství nebo změna zákona o nabývání a pozbývání občanství, restituční věci, které nejsou dořešené. A my bychom chtěli, aby se dořešily. A zahraniční Češi myslím čekají na to, aby politická elita této země vysvětlila, proč k tomu takto na poslední chvíli došlo."

Vy a Vaše České a slovenské sdružení v Kanadě se také zasazujete o zrušení vízové povinnosti českých občanů vůči Kanadě. Při své poslední návštěvě Slovenska vyzval český ministr zahraničí Cyril Svoboda země Evropské unie k solidaritě, aby v případě, že Kanada bude vůči České republice dále trval na vízové povinnosti, zavedly členské státy unie recipročně vízovou povinnost pro Kanaďany. Co o tom soudíte?

"Já si myslím, že reciproční řešení není úplně správným řešením a že by se k tomu měla Kanada donutit diplomatickým nátlakem. Myslím, že Kanada v tomto směru skutečně nemá pravdu a že doba nazrála k tomu, aby Kanada vízovou povinnost odstranila. Konec konců 95 procent schválených žádostí o víza je bez problémů a já se domnívám, že kdyby takové opatření měla Česká republika, to procento by bylo stejné. My se samozřejmě zasazujeme o to, aby víza byla zrušena, a podnikáme některé kroky vůči kanadskému ministru imigrace a tlačíme na určité poslance, aby se to změnilo, protože si skutečně myslíme, že je to příliš přezrálý problém."