O dvojím vzteku

Uvedení Temelína do provozu je věnována následující poznámka Zdeňka Vališe.

Když se před dvaceti lety začala stavět atomová elektrárna Temelín, prakticky nikoho to nevzrušilo. Ani v tehdejším Československu, ani v zahraničí. Pouze domácí média čas od času zapěla ódu na novou energetickou katedrálu, která poskytne socialistickému průmyslu další megawatty, nezbytné ke splnění náročných úkolů stanovených stranou a celým "táborem míru". Od té doby už proteklo Vltavou hodně vody. Změnila se mapa Evropy, českému průmyslu už nestanoví náročné úkoly vševědoucí strana, ale vševědoucí trh, tábor míru postihl osud všech virtuálních a metafyzických jevů, vyrostla nová generace.

Jen ten Temelín zůstal a v uplynulých deseti letech neustále a za doprovodu řady podivných rozhodnutí politiků, bezkoncepčnosti, ale také pokrytectví mohutněl. A polykal další a další miliardy. Dostaven byl nakonec, pravda, v dosti okleštěné podobě. Místo původně plánovaných čtyř tisícimegawattových bloků budou uranové palivové články štěpeny jen ve dvou. I tak ale zásadním způsobem ovlivní celý český palivoenergetický komplex na hodně let dopředu. Většina odborníků, politiků i veřejnosti je přesvědčena, že v kladném smyslu. A poslední vývoj cen ropy, ale i zemního plynu jako by všem zastáncům Temelína dával za pravdu. V každém případě, pro jedny dnes nastala chvíle triumfu. Pro druhé chvíle děsu nebo vzteku. S tím vztekem je to ovšem všelijaké. Jak známo z třetího Newtonova zákona, akce a reakce jsou síly stejné, ale opačného směru. Takže se dá předpokládat, že jeden iracionální antitemelínský vztek vyvolal stejně iracionální antirakouský vztek u řady prostých Čechů. Podobný efekt měly ostatně v nedávných dnech rovněž iracionální antiglobalizační protesty v Praze. V jejich důsledku snad poprvé v historii zahrnuli Češi něhou a sympatiemi svou policii.

A pak je zde ještě jiný vztek, zcela racionální. Lobbyisté z řad ropných, plynařských a uhelných společností, které lze právem podezírat z vyvolání umělého středoevropského problému, si prostředky vynaložené na antitemelínskou propagandu budou muset zapsat do kolonky ztrát. Ale takový už je byznys. Tentokrát zvítězila mnohem slabší jaderná lobby.