O koncepci české armády jednal prezident Havel s ministrem obrany Tvrdíkem

Václav Havel

Prezident Václav Havel se zásadně postavil za nákup stíhaček pro českou armádu. O jejich nákupu by ovšem podle něj měli rozhodovat nikoli politici, ale odborníci. Prezident to řekl po úterním setkání s ministrem obrany Jaroslavem Tvrdíkem. Další informace přidává Jaromír Marek.

Na druhé straně však prezident Havel kritizoval skutečnost, že české armádě chybí jasná koncepce výzbroje. Jak řekl, diskuse na téma nákupu stíhaček v podobě, v jaké je vedena, ho mrzí:

"Myslel jsem, že víme, co chceme a jsem trošku překvapen, že najednou to vypadá, alespoň z venku, jako bychom nevěděli, co chceme. Je to veskrze odborná věc, kterou by měli odborníci zanalyzovat, nabídnout politikům a ti by se měli identifikovat s tím návrhem a bez ohledu na to, kdo je u vlády, ten přijatý koncept si osvojit a uskutečňovat."

Ministr Jaroslav Tvrdík po jednání s prezidentem zdůraznil, že při rozhodování o nákupu letadel je nutno brát v úvahu i ekonomické možnosti České republiky:

Stíhací letoun Gripen
"Shodli jsme se na tom, že by Armáda České republiky a její problémy neměly být závislé na současné nebo krátkodobé politické situaci a na potřebě do koncepce ozbrojených sil jednoznačně zakomponovat právě i tyto zásadní modernizační nákupy. Samozřejmě bylo to v obecné rovině a neřešili jsme konkrétní technické detaily."

Mezitím jediný zbylý účastník tendru na nadzvuková letadla konsorcium SAAB - BAE Systems zveřejnilo, že 36 nadzvukových stíhaček Gripen si pro případný obchod s Českem cení na méně než 75 miliard korun. Podle ředitele BAE Systems pro Evropu Juliana Scopese firma české vládě i nabízí splátkový kalendář:

"Je tam pětiletý odklad splátek, které jsou rozloženy na 15 let. Je to princip, kterému říkáme "kupte nyní a zaplaťte později". Tento princip se stále častěji uplatňuje i v NATO u velkých investičních projektů. V tomto případě jde o stroje o životnosti 30 a více let a z finančního hlediska je rozumné rozložit splátky na 15 let,"řekl Julian Scopes.

Zatím není jasné, zda-li výběrové řízení na nákup stíhaček bude dokončeno. Z původních pěti uchazečů o tuto lukrativní zakázku čtyři odstoupili s poukazem na nepřijatelné podmínky, za kterých tendr probíhá. Ani v Poslanecké sněmovně zatím neexistuje shoda, zda letouny armádě koupit.