Občanská demokratická strana desetiletá

Logo ODS

20. dubna v roce 1991 se začala v Olomouci psát oficiální historie Občanské demokratické strany. O tomto víkendu si tedy dosud nejsilnější česká politická strana připomíná desáté výročí své existence. Podrobnosti má Josef Kubeczka.

Logo ODS
Ve dnech 20. a 21. duban roku 1991, necelé dva měsíce poté, co se prakticky rozpadlo Občanské fórum, se v Olomouci konal ustavující kongres Občanské demokratické strany. Od svého vzniku je ODS neodmyslitelně spojena s osobou Václava Klause, který je stále v jejím čele. Ve volbách v roce 1992 ODS v koalici s Křesťanskodemokratickou stranou přesvědčivě vyhrála. Klaus se stal symbolem úspěšné hospodářské transformace a ODS si připsala pozitivní body i za významný podíl na klidném rozdělení Československa v roce 1992. Největší politická krize v historii samostatné České republiky i v historii ODS se odehrála na konci roku 1997, když se objevily nové informace o fiktivních zahraničních sponzorech strany. Důsledkem skandálu byl rozpad vládní koalice, pád Klausovy vlády a odchod řady vlivných straníků do nově vzniklé Unie svobody. O stručné zhodnocení desetileté existence Občanské demokratické strany jsem telefonicky požádal politologa Bohumila Doležala:

"Já osobně si myslím, že při vzniku té strany hrály úlohu zcela legitimní důvody, to znamená obnova demokratické politiky tradičního slova smyslu, že ovšem ODS se tento projekt podařilo naplnit jen velmi nedokonale a problematicky."

Co se podařilo a co ne?

"Já mám takový dojem, že se během těch deseti let podařilo tento projekt do určité míry zkompromitovat tak, že se neprosadil úplně. Obnova demokratické politiky v tradičním slova smyslu se nepodařila u nás úplně, protože pořád tu zůstává jako konkurence proti politické straně takové to intelektuálské prostředí, které se soustřeďuje kolem Hradu, které sestává z občanských iniciativ a přichází s tou teorii občanské společnosti, což je vlastně jenom oprášená teorie nepolitické politiky."

Poslanec za ODS Marek Benda odpověděl Radiu Praha na otázku, co podle něj měla ODS udělat jinak, než ve své historii udělala.

"Ten základní princip a proud byl v pořádku, mám dojem, že možná více se měla v některých chvílích soustřeďovat na ideové základy, na to, co chce dělat a méně se soustřeďovat na to, jak se udržet na výsluní a udržet u moci."

A jak vidí Marek Benda perspektivu ODS v nadcházejících volbách do poslanecké sněmovny?

"Já myslím, že perspektivy jsou vysoce dobré, a že se ukazuje, že všechny ty takzvaně nové subjekty mají stejné problémy jako měla svého času ODS. ODS je tady jedinou stabilní silou, čitelnou s jasným programem a já myslím, že se to ve volbách jasně projeví, já věřím, že vyhrajeme."

Podle aktuálních výsledků průzkumu jsou volební preference ODS takovéto: podle agentury STEM je podporovaná necelými 21 provcenty procenty voličů, na druhém místě za čtyřkoalicí, která by získala 25 a půl procenta. Také podle agentury Sofres-factum vede čtřkoalice a za ní následuje ODS s tříprocentní ztrátou.