Obchodníci hlásí pokles tržeb, dopravci mírný úbytek zákazníků

Foto: Michal Jarmoluk, Pixabay / CC0

Povinnost chodit do obchodů s rouškou, se už odrazila na tržbách obchodníků. Zatímco letní měsíce byly průměrné, teď už hlásí opět nižší útraty.

Lidé začali dobu strávenou v obchodech zkracovat. Podle dat Svazu obchodu a cestovního ruchu také šetří. Například obchodům s obuví a oblečením klesly tržby o desítky procent.

Foto: HutchRock / Pixabay,  CC0

"Co se týče tržeb a vůbec návštěvnosti obchodních center, tak návštěvnost šla o desítky procent dolů. Lidi jsou opatrnější, méně nakupují. Co se týče tržeb, tak i u nás se to projevuje v řádech poklesu desítek procent," potvrzuje ředitel společností Pietro Fillipi a KARA - Michal Mička.

Část lidí své nákupy přesunuje na internet. E-shopy rostou výrazně rychleji, než v předchozích letech. V on-line prostředí ale odpadají podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy spontánní nákupy.

"Předvánoční sezóna letos bude určitě výrazně kratší. Začne mnohem později. Mnoho lidí bude nakupovat on-line. Budou výrazně víc šetřit. Jediný způsob, jak by mohli otevřít peněženky by bylo, kdyby vláda udělala něco podobného jako vláda v Německu, výrazné snížení DPH, časově omezené třeba na několik měsíců."

Mírný pokles cestujících hlásí dopravci

Úbytek zákazníků pociťují nejen obchodníci, ale i dopravci. Pokles je zatím mírný a nedosahuje úrovně jako na jaře, současný epidemiologický vývoj však může situaci dále zhoršovat. Další propad lze v nejbližších dnech očekávat zejména v mezinárodní dopravě. Ve vlacích nyní jezdí zhruba 75 procent obvyklého počtu cestujících. Během jarní krize se poptávka snížila až na desetinu.

Foto: Free-Photos,  Pixabay / CC0
Provoz na tuzemských tratích ovšem dopravci oproti jaru zatím neomezují. To však neplatí pro cesty do zahraničí, především pak do zemí, které omezují cesty z Česka. České dráhy jednají o případném omezení některých dálkových vlaků na Slovensko. FlixBus už přerušil spoje do Maďarska a v tomto týdnu i do Švýcarska, další mohou následovat.