Oběti holocaustu už dostávají peníze z pojišťoven

Oběti holocaustu, které přišly podle arizačních zákonů o životní či jiné pojistky, už od některých pojišťoven dostávají peníze. Podrobnosti zjišťoval Josef Kubeczka.

Několik lidí v Česku už má peníze na kontě a další žádosti se vyřizují. Pojišťovny přislíbily proplatit částky v reálné hodnotě. Majitel pojistky na třináct tisíc prvorepublikových korun, což byla nejobvyklejší částka, dostane necelé čtyři tisíce amerických dolarů (tedy přibližně dnešních 150 tisíc korun). Jak řekl Tomáš Jelínek z prezidentské kanceláře, který se těmito otázkami zabývá, "ve srovnání s tím, co dostanou například nuceně nasazení, je to asi mnohem spravedlivější kompenzace." Za nucené práce čeká většinu obětí jen pět tisíc marek, tedy 85 tisíc korun. Tomáš Jelínek však potvrdil, že jednání byla tvrdá:

O výplatu pojistek se stará Mezinárodní komise pro pojistky obětí holocaustu, v jejímž čele stojí bývalý americký ministr zahraničí Lawrence Eagleburger. Komise sdružuje pět velkých evropských pojišťoven. Dvě z nich, Generali a RAS, kterou zastupuje její majoritní vlastník, pojišťovna Allianz, s výplatami českým obětem už začaly. A to i přes to, že mnohé původní pojišťovny zanikly nebo byly jejich dceřinné společnosti ve východní Evropě znárodněny. Oficiálně právní nárok na plnění pojistného neexistuje, ale u pojišťoven přesto zvítězily humanitární důvody a - co si budeme nalhávat - obava o vlastní pověst, tedy o klienty. Pan Jelínek výsledek jednání shrnul takto:

Nechybělo však moc, aby oběti holocaustu z východní Evropy o své pojistky přišly. Argumentace byla podle Tomáše Jelínka z prezidentské kanceláře následovná:

Slova Tomáše Jelínka z prezidentské kanceláře doplním informací, že lidé, kteří mohou mít na pojistky nárok, nebo jejich příbuzní, mají ještě rok a půl na to, aby se se svou žádostí přihlásili Eagleburgerově komisi.