Objevil Karel Janák zlatou žílu?

Jiří Mádl (představitel jedné z hlavních rolí) s režisérem Karlem Janákem (vpravo), foto: ČTK
0:00
/
0:00

Minulý týden vstoupila do kin druhá teenagerovská komedie režiséra Karla Janáka Rafťáci a ihned zlomila dosavadní české rekordy v návštěvnosti za první víkend. Od pátku do neděle ji vidělo více než 100.000 Čechů, tedy jedno procento národa. Přitom dosud vedl ve statistikách Tmavomodrý svět Jana Svěráka s 84 tisíci diváků.

Jiří Mádl  (představitel jedné z hlavních rolí) s režisérem Karlem Janákem  (vpravo),  foto: ČTK
Mezi českými filmy Rafťáci vedou, v porovnání se premiérovými víkendy zahraničních titulů jsou pátí. Podle Alice Rychlinkové z distribuční společnosti Falcon se ve statistikách lépe umístily pouze tři díly Pán Prstenů a poslední díl Harryho Pottera. Rafťáci byli tento víkend lepší dokonce než Zkrocená hora odměněná třemi Oscary. Režisér Janák v rozhovoru pro Radio Praha říká, že ho výsledky zaskočily:

"Tak samozřejmě je to dané reklamní kampaní, kterou jsme udělali docela dobrou, a taky je to dané tím, že se lidem líbili Snowboarďáci. Ale já teď čekám, jestli se ta návštěvnost nějak udrží a nebo jestli klesne. Protože lidi pak jdou z kina a řeknou těm ostatním, jestli se jim to líbilo nebo ne, a jestli ta návštěvnost začne hodně padat, tak to znamená, že jsem film udělal špatně, a jestli ne, tak to znamená, že se to jakžtakž povedlo. Takže já ještě nejásám a čekám, jak to bude dál."

Ta reklamní kampaň je přesně zacílená na dospívajícího diváka, pro kterého jste ten film točil. Myslíte, že je tu mezera, že filmy pro tuhle věkovou skupinu chybí?

"Když jsem natočil Snowboarďáky a chodilo se na to hodně do kina, tak všichni říkali, Janák objevil zlatou žílu, no jasně proč nás to už nenapadlo, natočit film pro mladé. A hned se vyrojily další týmy, které chtěly ještě před námi natočit další teenagerovské komedie, ale měly úplně žalostné návštěvnosti. Podle mě nezáleží na tom, jestli je to teenagerovská komedie, nebo komedie nebo horor nebo cokoli. Hlavně co v Čechách chybí, jsou žánrové filmy."

Myslíte nedostatky řemeslného zpracování jednotlivých žánrů?

"Samozřejmě. Každý žánr má svoje pravidla, a když se jich nedržíte, riskujete menší návštěvnost, když se jich držíte, tak zase riskujete moc velkou šablonu. Nejlíp fungují filmy, které jsou sice udělané podle určitých žánrových šablon a pravidel, ale ta pravidla v tom vůbec nejsou vidět. To se mi snad u těch teenagerovských komedií daří. Ale jsem zvědavý, co bude dál, až ten žánr změním."

Jde v těchto dvou filmech o žánr situační komedie?

"Ne. Rafťáci a Snowboarďáci jsou teenagerovské komedie. Což je zvláštní druh komedie, který vznikla v 90. letech a je to klasická komedie, ale jako zápletku má to, že je určitá parta holek, určitá parta kluků a ty se snaží nějakým způsobem se k sobě dostat, zažít nějakou lásku, sex nebo cokoli můžou takhle mladí mezi sebou mít. No a krom toho tam musí být nějaké překážky, které na cestě k sobě musejí překonávat, musí tam být trapasy, které ti mladí milujou, musí tam být trochu sexu, musí tam být i konflikt mezi generacemi, jak na sebe koukají mladší a starší navzájem. No a prostě spousta věcí je tam, které se v těch teenagerovských komediích musí dělat a které jsem se snažil udělat po česku. A takhle to dopadlo..."