Objevitelé vraku Garibaldi se přou s chorvatskými úřady

02.jpg

Tým českých potápěčů, kteří v zahraničí dokumentují působení českých vojáků v námořních bojích první světové války, narazil v Chorvatsku na nečekané problémy. Na jaře letošního roku expedice objevila vrak křižníku Giuseppe Garibaldi a při nynějším pokusu detailně ho zdokumentovat nejprve zahynul jeden člen výpravy a následně se Češi dostali do sporů s chorvatskými úřady.

Pancéřový křižník Giuseppe Garibaldi byl donedávna posledním neobjeveným svědkem četných námořních bojů první světové války v Jaderském moři. Čeští potápěči, kteří už mají za sebou průzkum lodi Zenta a bitevníku Szent István. V dubnu 2008 mohl vedoucí výpravy Zdeněk Partyngl hrdě oznámit další objev: křižníku Garibaldi.

"Je to jedinečný objev a myslím, že naše jméno už bude provždy spojováno s tímto vrakem. Takový úspěch se nám už asi nepodaří dosáhnout, protože Garibaldi opravdu je poslední velkou neobjevenou lodí na Jadranu."

Na potopení lodi se 18. července 1915 podílel český voják, poručík Rudolf Singule, který velel rakousko-uherské ponorce U4. Vysvětluje historik Boris Gol:

"Ponorka U4, které velel brněnský rodák Rudolf Singule, operovala v prostoru právě tady před Dubrovníkem. Byla de fakto navedena na svaz lodí a Singulemu se podařilo dostat se z boku na celou divizi a Garibaldiho dvěma torpédy tady potopit."

V září se potápěči vydali k vraku ležícímu v hloubce 125 m znovu, se speciálním vybavením na hloubkové ponory a po důkladné průpravě. Expedici českých potápěčů ale pronásledovala smůla. Nejprve 10. září v hloubce 90 metrů zahynul na selhání srdce kameraman Jan Otýs. Vzápětí začala výpravu vyšetřovat chorvatská policie kvůli podezření z nepovolených ponorů a porušení právních norem, které upravují podmořský výzkum. Zdeněk Partyngl musel zaplatit pokutu 31.000 kun, což je asi 107.000 korun.

Člen expedice Josef Vacek vysvětluje, jak vznikly neshody s chorvatskými úřady:

"Chorvatský archeologický ústav i s ministerstvem kultury po nás chtěly naprosto veškeré informace, které jsme v té době měli. My jsme byli připraveni tyto informace poskytnout, abychom mohli pokračovat v jednání s tímto úřadem, nicméně oni bazírovali na tom, abychom zveřejnili přesné souřadnice toho vraku. A my máme z předchozích expedic velmi špatné zkušenosti právě s chorvatskými úřady v tom, že jakmile získaly údaje poloze vraku, tak prohlásily to místo za zakázané k potápění, a jelikož v tomhle případě jsme věděli, že vrak se nachází v hloubce, kde není žádná chorvatská organizace schopna provést průzkum, tak jsme se obávali, že dojde pouze k uzavření lokality a nikomu dál nebude umožněno, aby celé místo zkoumal."

Foto:www.finnsub.cz