Obrovský úspěch českých středoškoláků. S projektem dálkové opravy družic bodovali v soutěži NASA

Ze Spojených států si vezou rovnou dvě ceny. Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu s nápadem, jak na dálku opravit nefunkční družice. V konkurenci téměř 600 týmů z celého světa zvítězili ve dvou ze tří kategorií.

„Ta naše děcka to tady prostě ovládla! Jako jediný tým vyhrály dvě ceny ze tří možných,“ napsal po vítězství českých středoškoláků na síti X mentor projektu Jan Spratek z Planetária Praha.

Český tým pojmenovaný LASAR tvoří čtyři studenti a jedna studentka - Simon Klinga, Viktor Adámek, Boris Brovkin, Richard Nikel  a Anna Krebsová. Studují na gymnáziích v Brně-Bystrci, Ústí nad Orlicí, Plzni a Blansku. Do prestižní soutěže se dostali díky svému projektu teoretické opravy nekomunikujících družic ze Země pomocí vyslání laserového pulsu.

„To bychom mohli udělat třeba tak, že tam vyšleme laserový paprsek a způsobíme, že tam bude daleko více energie na solárních článcích, než je obvyklé. A v ten moment si ten satelit bude moci sám sobě říct - mám problém, musím se restartovat. Díky tomu je tam potom možné zaslat softwarovou opravu a uvést ho znovu do provozu,“ popsal Českému rozhlasu vedoucí týmu Simon Klinga.

Do soutěže se podle něj přihlásilo více než dva tisíce týmů, do finále se dostalo 26 projektů. Čeští studenti získali ocenění za nejlepší představení projektu v kategoriích odborné poroty i široké veřejnosti.

Svůj nápad prezentovali návštěvníkům kosmického centra, astronautům nebo kosmickým inženýrům z NASA. A podle Spratka vzbudil spoustu pozornosti. „V zákulisí a před samotným finále o nás opravdu mluvil celý organizační tým a samotní porotci z NASA. Tohle byla opravdu reprezentace Česka jak se sluší a patří,“ napsal Spratek.

Jedna z nejlepších prezentací

Tým LASAR byl navíc letos jediným evropským zástupcem a historicky prvním finálovým zástupcem České republiky. „Čeští středoškoláci mi předvedli jednu z nejlepších prezentací, jakou jsem na Conrad Challenge kdy viděla,“ ocenila český projekt zakladatelka soutěže Nancy Conradová, manželka zesnulého Peta Conrada, který byl třetím člověkem na Měsíci.

Studenti se dočkali také záplavy gratulací na sociálních sítích: „Obrovská gratulace. Budoucnost je v mladých, chytrých lidech jako jste vy, jste skvělí. Ať se daří i v dalším výzkumu!!!; Moct si přečíst o takovém úspěchu mladých úžasně talentovaných lidí je úžasné!; Velká gratulace a díky za reprezentaci dětem a všem, co tyhle talentovaný děcka vedou a podporují; Moc gratuluji, jste machři a my jsme na vás pyšní!; Skvělý úspěch, moc gratuluji a užijte si to. Doufám, že to je pro výherce zatím jenom malý krok k budoucím obrovským skokům; Gratulace obrovská a veliký dík za reprezentaci naší rozlohou malé, ale úspěšnými lidmi veliké země...“

Čeští studenti díky úspěchu získali stipendia na univerzity v USA - například na Floridský technologický institut, Menlo College nebo Clarkson University.

klíčové slovo: