Petr Jakeš - jediný Čech, který zkoumal horniny z Měsíce

Edwin Aldrin, foto: Neil Amstrong

Od dobytí Měsíce člověkem uplynulo 35 let. Astronauté přivezli z jeho povrchu stovky kilogramů hornin a jediný Čech, který se na jejich výzkumu v NASA podílel, byl přední český geolog Petr Jakeš. Další podrobnosti má Zdeňka Kuchyňová.

"Houstone, zde základna Moře klidu. Orel přistál," to byla první slova lidí na měsíci Neila Amstronga a Edwina Aldrina. Každý, kdo píše o této události, připomíná většinou Armstrongova slova: Je to malý krok pro člověka a skok pro lidstvo. A takto zachytil přistání na měsíci Československý rozhlas.

Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně připravila k 35. výročí dobytí Měsíce člověkem řadu akcí. Mimo jiné i filmové záběry pořízené dvanácti americkými astronauty, kteří se prošli po měsíci. Tím posledním byl zatím Eugen Cernan, který má československý původ. Astronauté nasbírali na Měsíci přes dva tisíce vzorků hornin o váze větší než 382 kilogramů. Jediný Čech, který se na výzkumu měsíčních hornin zúčastnil, byl přední český geolog Petr Jakeš. Kameny sbíral již od dětství. A jak se dostal do NASA? V roce 1967 získal nejdříve stipendium do Austrálie. Jeho další cesta vedla do Japonska a pak do Spojených států.

Petr Jakeš
"Asociace amerických univerzit má ústav, který je pro NASA na vědeckou práci, takže nemusíte být ani americký občan, nemusíte mít ani tzv. zelenou kartu, aby jste mohla být zaměstnána jako badatel v NASA."

Jaké to bylo mít poprvé v ruce horninu z měsíce?

"O tom hovořil svého času Cernan, jaký je to pocit stát na Měsíci. A když jste geolog a máte kámen z jiného světa, tak je to taky zvláštní pocit."

Jaké jsou kameny z měsíce a jsou tam jiné prvky, než na Zemi?

"Naprosto stejné prvky. Měsíční kámen by jste asi na silnici nesebrala, protože je šedý a na pohled ošklivý. Ty kameny jsou krásné teprve v mikroskopu. Nejsou zvětralé, nejsou ničím postižené, všechny ty minerály mají jasné barvy."

Jsou nějaká pravidla pro práci s měsíčními kameny?

"Byla to tvrdá pravidla, protože se nevědělo, že jsou absolutně čisté, bez jakýchkoliv organizmů. Ti lidé, kteří chodili pracovat s měsíčními vzorky, tak se samozřejmě museli převlékat, sprchovat, museli si brát naprosto čisté oblečení, procházeli ultrafialovým zářením. Chcete-li vzorek z Měsíce a bádat na něm, tak musíte napsat dobrý projekt. Existuje grantová komise, která vám ten vzorek přidělí. Vy ho můžete zpracovávat a musíte ho po určité době vrátit. Pravidla jsou poměrně přísná, zvlášť na to, že tady je 382 kilogramů měsíčních hornin."

Vy jste jako dárek k narozeninám dostal kousek pozemku na Měsíci. Víte, ve které části Měsíce to je?

"Má to měsíční šířku a délku. Je to taková podvodná akce, protože podle mezinárodních konvencí se toto nesmí. Ale přesto jsou takoví koumáci a vychytralí lidé, kteří tyhle věci prodávají. A mé děti mi to koupily, protože vědí, že si žádnou pitomost sám nekoupím."

Toužíte také po tom stát na svém pozemku a podívat se na měsíční horninu na vlastní oči přímo na místě?

"Rád bych, ale já už jsem za svým zenitem a myslím si, že už bych nic takového nevydržel."

Co byl největší přínos Apolla, jaké objevy by se daly ještě čekat?

"Samozřejmě se dají čekat nové objevy. Spousta vzorků je neprozkoumáno, spousta území je neprozkoumáno. Já si myslím, že by lidé měli ten Měsíc dál poznávat. Ale poznávat ho s jakousi pokorou. A i když jsem se zúčastnil několika konferencí o využití měsíčního povrchu, tak v mém pozdním věku jsem skeptický a domnívám se, že bychom si měli nejdřív uklidit na Zemi, než budeme pracovat a rýt do jiného tělesa."