Obsluha Temelína odstavila kvůli chvění turbínu

Obsluha odstavila v noci na středu po více než dvoudenním provozu turbínu prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že se tak stalo na pokyn pracovníků Škody Energo, kteří na některých místech ve strojovně, kde provádějí měření, zjistili nárůst chvění. Výkon reaktoru obsluha snížila na necelá dvě procenta. Temelín dodával v úterý do rozvodné sítě v rámci prováděných testů 430 MW elektrické energie při výkonu reaktoru 55 procent.

Podle poslance Svobodných v hornorakouském zemském sněmu a mluvčího protiatomového výboru Otta Gumpingera "se mrtvola turbíny (v Temelíně) uměle udržuje při životě, aby český ministr hospodářství nemusel odstoupit". To je prý důvod, proč česká strana nedostatečně informuje o odstávkách v elektrárně. Informovala o tom agentura APA. "Pokud bude turbína skutečně u konce sil, otřese to celou jadernou elektrárnou a pak bude zodpovědný ministr muset odejít," prohlásil Gumpinger po noční odstávce elektrárny. Další porucha a následná odstávka turbíny v jihočeské jaderné elektrárně Temelín podle vyjádření mluvčího Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Josefa Pühringera navíc jen potvrzuje, že masivní protesty rakouských odpůrců atomu byly oprávněné.

Obvodní soud pro Prahu 6 odročil na neurčito spor mezi společností ČEZ a českou pobočkou ekologické organizace Greenpeace. Soud si chce ověřit informaci, podle níž ČEZ žalobu na ekology stáhl. Ke středečnímu jednání se zástupce ČEZ bez omluvy nedostavil. Soud má informaci o stažení žaloby jen zprostředkovaně; soudkyně Zuzana Barochová zjistila, že v podatelně soudu takové oznámení není. O stažení žaloby ČTK informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Energetická firma se chtěla s ekology soudit kvůli údajnému poškození dobrého jména, za což požadovala pět miliónů korun. Zástupci Greenpeace podle ČEZ nepravdivě upozorňovali na to, že společnost manipulovala s dokumentací jaderné elektrárny Temelín.