Očekávají se další tresty za krádeže hudby, filmů a softwaru

Evropský parlament, foto: Evropská komise

Tvrdými tresty postihovat ilegální stahování hudby, filmů či programů z internetu by měl zákon, jehož návrh tento týden schválili Evropský parlament. Podle autorů zákona je nutná společná evropská legislativa, která by nekompromisně postihovala porušování autorských práv. Taková legislativa už ale existuje v každé zemi Evropské unie. V Česku padl první trest za nelegální sdílení hudby na internetu před několika dny. Blíže k tomu Zdeněk Vališ.

První český případ skončil podmíněným sedmiměsíčním trestem. Další tresty budou určitě následovat. Letos už totiž policie provedla 13 domovních prohlídek a zajistila při nich 20 osobních počítačů a stovky nahraných médií. Ve všech případech šlo o tzv. sdíleče hudby prostřednictvím internetových P2P sítí. Počítače se v těchto sítích mohou napojovat jeden na druhý, uživatelé tak sdílejí soubory a mohou je vzájemně stahovat. Na tom by nebylo nic špatného. Problém je v tom, že v sítích se většinou pohybují nelegální kopie, ať už hudby, filmů, počítačových her či různého softwaru. Sdílení takových souborů je samozřejmě trestné, protože dochází k porušení autorských práv. Peer to peer sítě jsou populární po celém světě. Podle Jana Lodla, odborníka na telekomunikace, zažívají boom i v Česku.

"Souvisí to samozřejmě s tím, že se velmi rychle rozšiřuje rychlý internet, rychlé připojení k internetu, které umožňuje sdílet v sítích soubory."

Zatím ale v této neřesti či spíše kriminálním deliktu nikterak nevynikáme.

"Myslím, že to není výrazně rozšířenější. V Česku patříme spíše ke světovému průměru."

První český odsouzený pachatel se dočkal ještě podmíněného trestu, ačkoli prý způsobil škodu větší než milion korun. Další už takové ´štěstí´ mít nemusí. Sazba, se kterou počítá pro takové případy zákon, se pohybuje mezi půl rokem a pěti lety. Kromě toho je možné ještě udělit pokutu až pět milionů korun. Záleží na výši způsobené škody, respektive na tom, jak velkou škodu soud uzná. Jan Lodl upřesňuje.

"Musíme si uvědomit, že škoda, která se takto vyčísluje, je většinou teoretická. V podstatě se jenom vynásobí množství hudby, množství autorských děl, které dotyčný poskytne zadarmo nebo prodá. Je samozřejmě pravda, že ne každý z těch, kdo si hudbu nebo program stáhl zadarmo, by si ho koupil, kdyby neměl možnost stáhnout si to zadarmo. Takže škoda ve skutečnosti nebude tak velká. Nicméně další tresty budou padat. A podle mého názoru je dobře, že budou padat, protože poškozovat cizí práva není určitě v pořádku."

Kolem kopírování hudby, filmů či programů koluje v Česku řada fám a mýtů. Většinou to jsou naprosté nesmysly. Nový autorský zákon je ale na druhé straně natolik složitý, že ani odborník vám není někdy schopen dát jasnou odpověď. Pirátům zároveň nahrává fakt, že na internetu je obtížné něco zcela zmapovat. I když se k vyhledávání osob, které sdílí data přes výměnné sítě, používá speciální software, zachytí prý kontrolní orgány a policie stejně jen špičku ledovce. Tedy piráty, kteří jedou takříkajíc ve velkém. Takže i tvrzení Jana Lodla, že ve sdíleném pirátství patříme ke světovému průměru nelze nikterak ověřit. A to už nemluvíme o tom, že kromě P2P sítí, kde musí uživatelé data sdílet, existuje ještě jiný způsob, kde nemusí! Nelegální stahování dat přes stařičké, ale efektivní FTP servery je dnes skoro nezjistitelné. Odborník na telekomunikace Jan Lodl ale upozorňuje na jednu možnou cestu, jak pirátství postupně omezovat.

"Trendem spíše bude to, že se začínají prosazovat způsoby, jak hudbu z internetu stahovat legálně za nižší peníze, a to přes internetové obchody. V současnosti jsou u nás dva, chystá se třetí. Apple má samozřejmě také svůj obchod, který funguje po celém světě, i když zatím u nás není. Třeba příklady ze Spojených států ukazují, že když se uživatelům umožnilo stahovat legálně hudbu za poměrně příznivé poplatky, tak spousta uživatelů si ji raději legálně koupila, než by ji někde kradla."

Evropský parlament,  foto: Evropská komise
Zákon proti internetovým pirátům, který tento týden schválil Evropský parlament, musí ještě potvrdit jednotlivé členské státy. A není vůbec jisté, že se doberou k nějaké dohodě. Už třeba zazněly hlasy, že by zákon mohl odstartovat "hon na čarodějnice". Velká Británie zase zastává názor, že trestní zákoník by měl zůstat výhradně v pravomoci členských zemí. Českým pirátům by ale možná vyhovoval spíše onen evropský zákon. Jak už bylo řečeno, v Česku může být udělen pirátovi trest až pět let natvrdo. Podle evropského zákona by pachatelé mohli dostat trest maximálně čtyři roky.