ODA řeší svou roli dlužníka

Michael Žantovský, Foto: ČTK

Občanská demokratická aliance, jejíž další existenci ohrožoval téměř sedmdesátimilionový dluh, se se svým věřitelem - Českou pojišťovnou, dohodla na vyřešení svých finančních problémů. Část pohledávek zaplatí z další půjčky, zbytek dluhu půjde na dobročinné účely prostřednictvím nadace. Úplně vyhráno však ODA ještě nemá, její koaliční patrneři totiž o legitimitě tohoto řešení pochybují. Více Jaromír Marek.

Podle dohody s Českou pojišťovnou musí ODA deset milionů korun zaplatit do měsíce. Protože peníze nemá, musí si je znovu půjčit. Tentokrát od svých sympatizantů a současných i bývalých členů. Mezi nimi figuruje i bývalý předseda ODA, někdejší vicepremiér a ministr spravedlnosti Jan Kalvoda. Přispět je rozhodnut i současný lídr Michael Žantovský.

Michael Žantovský,  Foto: ČTK
"Kolik přesně jsem ochoten půjčit, to vám neřeknu. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o 10 milionů a sdružení těch, kteří peníze půjčí, bude mít 10 až 15 členů, potom je jasné, že jde o stovky tisíc korun."

Zbývající část závazku, tedy téměř šedesát milionů, byla z České pojišťovny převedena na jistou nadaci, které bude ODA platit 10 % ze všech příjmů a splácet tak svůj dluh. Za jak dlouho jej ODA hodlá splatit ovšem nemá strana jasno. Při současné výši příjmů by jí to však trvalo přes padesát let. Na otázku, zda tento způsob řešení považuje za etický, Michael Žantovský odpověděl:

"Myslím si, že jsme se nezpronevěřili našim pravicovým ideálům. Těm bychom se zpronevěřili, kdybychom stranu zrušili a založili novou stranu, bez dluhů. Stejně tak, kdybychom se odstěhovali na Bahamy a po každém zaplavání v moři vzkazovali do Česka, že se do politiky zase vrátíme. My jsme na sebe ale vzali dlouhodobý a nelehký závazek."

Čtyřkoalice
Koaliční partněři, tedy KDU-ČSL, Unie svobody a DEU však způsobem řešení situace nejsou příliš nadšeni. "Je důležité, aby se dluh splácel, aby to nebyla jen hra na splácení," uvedl předseda lidovců Cyril Svoboda.

"Našim jasným cílem je neohrozit Čtyřkoalici. Proto musí být jasné, že jde o transparentní řešení, aby voliči nemohli mít pocit, že je to nějaký únik, něco co by mohli označit za tunel. A to, co předložila ODA, je vážný námět k debatě na toto téma," říká Cyril Svovoda.

O postoji celé Čtyřkoalice k ODA by se mělo rozhodnout v pátek. Pokud koaliční partneři řešení ODA nepřijmou, hrozí, že kandidáti Občanské demokratické aliance vypadnou z volebních kandidátek Čtyřkoalice.