Odbory v pondělí vyhlásily stávkovou pohotovost

Foto: Autor

Českomoravská konfederace odborových svazů vyhlásila v pondělí stávkovou pohotovost. Důvodem stávkové pohotovosti jsou podle odborářů negativní dopady reformy veřejných financí, před kterými odbory už dříve varovaly a protestovaly.

Milan Štech
Na vyhlášení stávkové pohotovosti se shodla většina předáků všech 32 odborových svazů. Důvody objasnila mluvčí českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová.

"Odborovou centrálu k vyhlášení stávkové pohotovosti vedla narůstající nespokojenost odborářů, důvodem jsou hlavně negativní dopady reformy veřejných financí. Ta podle odborů vyvolala velký nárust inflace, zdražování a to způsobilo citelný pokles zaměstnanců ve školství, zdravotnictví a veřejné správě."

Odbory by také chtěly upozornit na chystané reformní kroky české vlády, říká předseda odborů Milan Štěch.

"Také se připravují další tzv. reformy zejména v oblasti zdravotnictví a důchodů, které s námi nejsou konzultovány. Z našich analýz je zřejmé, že ty dopady na občany budou buď stejné nebo ještě větší než přinesla první etapa reformy veřejného rozpočtu."

Petr Nečas
Podle místopředsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila chtějí odbory uspořádat v regionech kampaň o dopadech přijaté reformy a navrhovaných reformních zákonech a to jak mezi svými členy tak i pro veřejnost.

Podle občanských demokratů mají odbory na případnou stávku ze zákona nárok. Otázkou ale také je, do jaké míry je možné po dvou měsících platnosti reformy veřejných rozpočtů zodpovědně a věrohodně spočítat veškeré dopady na tu či onu příjmovou skupinu. Vyjádřil se k tomu také místopředseda ODS Ivan Langer.

"Já bych byl velmi rád, kdybychom si skutečně nechali jistý časový odstup, kdyby každý spočítal konkrétní dopady ať už pozitivní nebo negativní reformy na peněženky občanů České republiky. A pak se ukáže, jestli existuje relevantní důvod pro takovýto krok nebo ne."

Vicepremiér Petr Nečas očekával, že odbory stávkovou pohotovost vyhlásí. Reformní záměry vlády to ale podle něj nijak neovlivní. Ministr práce a sociálních věcí uvedl, že reformy jsou nutné a je pro ně nyní s přihlédnutím k příznivým hospodářským výsledkům vhodný čas. Ministr Nečas také řekl, že pokračuje politizace odborů, které jsou i v osobě svého předsedy totálně spjaty s opozicí. Předseda odborů Milan Štěch je totiž senátorem sociální demokracie.

Jak bude stávková pohotovost dále probíhat oznámí odboráři ve čtvrtek.