Odpůrci atomu v Rakousku hrozí "nouzovými opatřeními"

Dolnorakouští protitemelínští aktivisté pohrozili, že přijmou přísnější nouzová opatření, pokud prověrka vlivu Temelína na životní prostředí neproběhne podle jejich představ. Odpůrci atomu tak podpořili prohlášení hornorakouských ekologických iniciativ, které dokonce vyhrožují opětovnými blokádami hraničních přechodů s Českou republikou.

Rakouská Národní rada schválila v pátek večer vyčlenění částky 40 miliónů šilinků na "boj proti české jaderné elektrárně Temelín". Oznámil to v sobotu ve Vídni poslanec za stranu Svobodných Hermann Böhacker. Podle něj má být touto částkou zajištěna realizace dohod šéfů vlád obou zemí Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela z Melku. Schválená suma má zajistit financování zkoušky vlivu elektrárny na životní prostředí, zřízení systému včasného varování i dalších bodů dohody.

Páteční rozhodnutí rakouské Národní rady poskytnout 40 miliónů šilinků na realizaci česko-rakouských dohod z Melku, nebude sloužit na boj proti české jaderné elektrárně Temelín. Prohlásil to v sobotu vicepremiér Vladimír Špidla. Podotkl, že dohoda z Melku nesměřuje k tomu, aby se vyčleňovaly prostředky na boj proti této elektrárně.