ODS trápí pětice rebelů

De izquierda: Petr Tluchoř, Mirek Topolánek y Alexandr Vondra (Foto: CTK)
0:00
/
0:00

Na pořadu jednání Poslanecké sněmovny byla minulý týden také novela zákona o státní sociální podpoře. Bez vědomí jejího poslaneckého klubu do něj poslankyně ODS Alena Páralová navrhla změnu, kterou pak do konečného znění zákona za podpory dalších čtyř stranických kolegů prosadila spolu s opozicí.

Zleva: Petr Tluchoř,  Mirek Topolánek a Alexandr Vondra,  foto: ČTK
Pokud jde o věcnou stránku zákona, pomohl by rodičům těžce nemocných dětí, kteří by dostávali rodičovský příspěvek nikoliv jen do sedmi, ale až do patnácti let věku svého potomka. Vládním občanským demokratům ale vadí, že by to státní pokladnu stálo pět miliard korun ročně, které zase budou chybět jiným potřebným. Věc má však hlavně svůj vnitrostranický rozměr. Z původní trojice rebelů, kteří při důležitých hlasováních přestali podporovat postoje vlastní strany, je dnes pětice. Více než křehká vládní většina je přitom už tak dost pod nátlakem dvou neposlušných dvojic v menších koaličních stranách. Situací se tak v pondělí zabývalo vedení ODS.

"Výkonná rada ODS zásadně nesouhlasí s opakovaným hlasováním několika poslanců zvolených za ODS s komunisty a socialisty proti vlastnímu poslaneckému klubu a proti základním programovým prioritám prioritám ODS," sdělil předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Samo vedení strany ale přitom nemá nástroje na umravnění svých poslanců: "Výkonná rada vyzývá představitele regionů, za které byli tito poslanci zvoleni, aby se touto situací se vší vážností zabývali."

Co mohou dělat regiony jiného, než poslancům domluvit, je otázka. Dosud nikdo nevyslovil pohrůžku nezařazením na kandidátku do příštích voleb, když se navíc do té doby mohou poměry ve straně změnit. Není například právě taková změna skutečným motivem skupiny poslanců? Politolog Petr Just si zatím netroufá na jednoznačnou odpověď.

"Tak jak jsme byli doposud svědky jejich odlišného hlasování, tak si nemyslím, že by je něco výrazně spojovalo. Myslím, že každý z nich má tu motivaci trošku někde jinde. Nejčastěji se mluví samozřejmě o Vlastimilu Tlustém, u kterého se často zmiňuje v uvozovkách 'pomsta' za to, jakým způsobem byl připraven o křeslo ministra financí, které zastával v první Topolánkově vládě a posléze už nebyl zahrnut do druhé Topolánkovy vlády i s odůvodněním přímo od Mirka Topolánka, že selhal. U těch ostatních ta motivace je trošku těžší, protože nejsou zas až tak mediálně výrazní. Oni sice dávají najevo, že ta motivace je ryze programová, že se pouze snaží dodržovat programové principy ODS. Ale na druhou stranu tím argumentuje i ta většina klubu ODS, takže je to spor poměrně obtížně komentovatelný.

Myslím si, že až další sledování jejich postojů, dalších hlasování, nám bude moci třeba dát trošku podrobnější obrázek. Nemyslím si ale, že by za tím stál třeba prezident Václav Klaus. To si myslím, že je poměrně málo pravděpodobná varianta, i když se nedá vyloučit,"řekl Radiu Praha politolog Petr Just.