Z funkcí pražských regionálních předsedů odstoupili Petr Hulinský i Boris Šťastný

Boris Šťastný, foto: ČTK

Předseda pražské organizace Občanské demokratické strany Boris Šťastný a sociální demokrat Petr Hulinský opustili v pátek své funkce. Jejich odchod je součástí změn, které nastaly po uzavření nové koalice ODS a TOP 09 na pražské radnici. Petr Hulinský čelil obvinění, že zneužil dary pro charitu. Boris Šťastný naopak zdůvodnil svůj odchod tím, že se chce více věnovat funkci experta na zdravotnictví.

Petr Hulinský
Šťastný a Hulinský měli údajně vazby na Prahu 10 a podnikatele Tomáše Hrdličku, který bývá považován za mozek pražské ODS. Stáli také za vznikem pražské koalice ODS a ČSSD, která byla sestavena v loňských podzimních volbách. Proti ní vznikla právě před rokem petice, kterou podepsaly tisíce lidí. Protesty se tehdy odehrály i na samotném magistrátu při zasedání zastupitelstva. Tvář kampaní ČSSD Petr Hulinský přitom má oproti Borisi Šťastnému ztíženou pozici. Čelí trestnímu oznámení za to, že měl přes společnost Spastic handicap přesměrovávat dary určené lidem s ochrnutým svalstvem do spřízněných firem. Trestní oznámení podal Nadační fond proti korupci. Hulínský před odchodem prohlásil, že trvá na tom, že se ničeho nedopustil.

"Já opravdu netuším, proč bych měl být vyloučen ze strany. Znova opakuji, žádné dary na charitu jsem nezneužil, naprosto to odmítám. Trestní oznámení je v poslední době běžná věc. Není to nic neobvyklého."

Jiří Dienstbier
Místopředseda sociálních demokratů Jiří Dienstbier původně žádal, aby strana Hulinského vyloučila a obviňuje ho i z klientelismu. Hulinský odstoupil v pátek, svoji funkci nabídl sám. Po odstoupení řekl České televizi, že závěr grémia celé strany respektuje a chtěl zklidnit situaci. Ještě není jisté, kdo bude Hulinského zastupovat a kdo se stane příštím předsedou. Jiří Dienstbier to nyní odmítl.

"Nemám v tuto chvíli ambice vést pražskou ČSSD. Je to nicméně věc, o které se zatím vůbec nedebatovalo. Kdo by měl vést nebo jakým způsobem by měla být vedena pražská sociální demokracie. Považuji to za začátek změny, která jak doufám povede tím správným směrem."

Nejužší vedení sociálních demokratů také podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka doporučilo pražské organizaci, aby připravila plán, jak posílit před dalšími volbami. Druhá tvář dnes už bývalé pražské koalice - Boris Šťastný - se rozhodl rezignovat také po setkání s nejvyšším vedením strany. Ve funkci skončí do 30. ledna, kdy regionální sněm zvolí nového předsedu. Šťastný tvrdí, že svoji roli v komunální politice vždy vnímal jen jako dočasnou.

Boris Šťastný,  foto: ČTK
"Jsem přesvědčený, že nastává nová etapa na pražském zastupitelstvu. Vzhledem k tomu, že jsem neměl zájem se jakýmkoli způsobem angažovat více v komunální politice, a výhradně se věnovat práci v poslanecké sněmovně v oblasti zdravotnictví, pokládám tuto věc za správné a jediné možné řešení."

Za jeho práci mu poděkoval premiér Petr Nečas, který si Borise Šťastného vezme podle jeho slov na "plný politický úvazek" jako zdravotnického experta. Šťastného rozhodnutí označil primátor Bohuslav Svoboda za státnické gesto a kladně ohodnotil jeho práci.

"Byl jsem samozřejmě jeho rozhodnutím do určité míry překvapen. Fakt mu za něj děkuji. Vyřešilo to složitou situaci a je to pro něj určitě start do jiné oblasti, do kariéry, která je pro něj zásadní. Boris Šťastný je mimořádný politik a já si troufám říci, že je i mimořádný státník."

Na rozdíl od Jiřího Dienstbiera také řekl, že by přijal kandidaturu na šéfa pražské ODS. Nová pražská koalice už má za sebou rozhodování třeba o novém rozpočtu hlavního města. Vyhnula se rozpočtovému provizoriu, ale omezí některé investiční akce, třeba stavbu metra. Nejnákladnější investicí zůstává kontroverzní tunel Blanka. Praha stále zůstává nejbohatším regionem České republiky a velmi dobře si vede i v rámci Evropy.