Odškodnění nuceně nasazených je stále nejisté

Vyplácení odškodného bývalým nuceně nasazeným za druhé světové války v nacistickém Německu zůstává nejisté i poté, co newyorský soud zamítl hromadné žaloby německých podniků. Verdikt zástupce německého průmyslu neuspokojil. Další podrobnosti má Josef Kubeczka.

Německé firmy totiž ani poté, co americká soudkyně Shirley Kramová zamítla žaloby proti podnikům ve Spolkové republice, nesouhlasí s rozsudkem a trvají na odvolacím řízení. Podniky nadále žádají záruky, že jim v souvislosti s nucenou prací nehrozí již žádné soudní procesy. Názor německého zmocněnce pro odškodnění nuceně nasazených Otto Lambsdorffa, že rozsudek americké justice obsahuje pro německou stranu nepřijatelné podmínky, odmítá český vyjednavač Jiří Šitler:

"Jediná podmínka, která se v rozhodnutí soudkyně Kramové týká Německa je to, aby k výplatám došlo do letní parlamentní přestávky. Připomínám, že toto rozhodnutí je výsledkem konzultací, které soudkyně vedla s námi, to znamená se zástupci střední a východní Evropy a s našimi právníky. To znamená, že my máme kompletní, plné informace, plné texty a domnívám se, že jsme skutečně tím nejautoritativnějším zdrojem informací v této věci."

Spolkový kancléř Gerhard Schröder kritizoval postoj německých podniků, které rozhodnutí amerického soudu považují za nedostatečné:

"Ten, kdo si myslí, že před potvrzením právní jistoty musí být zamítnuta každá žaloba, je na omylu a nepochopil zákon. Stoprocentní záruka stejně neexistuje," uvedl německý kancléř, který doufá, že k uvolnění prostředků z nadačního fondu, do něhož vláda a firmy vloží po pěti miliardách marek, dojde ještě před letními parlamentními prázdninami.

Ještě ostřeji se do německého průmyslu pustil předseda parlamentu Wolfgang Thierse, který vyzval parlamentní kluby, aby se Spolkový sněm případně i proti vůli firem usnesl, že jim už ve Spojených státech další nároky nehrozí.

Také české ministerstvo zahraničí apelovalo na německé zákonodárce, na nichž je, aby vydali pokyn k vyplácení odškodného. "Věříme v dobrou vůli poslanců Spolkového sněmu," řekl k tomu mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Pokud ale Spolkový sněm nerozhodne do léta, přijde pravděpodobně na řadu alternativní řešení, o němž minulý týden hovořil ministr zahraničí Jan Kavan. Stát by podle něj vyplatil lidem starším 80 let zálohu ve výši 2 tisíce marek (asi 36 tisíc korun). Celkové odškodnění za nucené práce má být 5 tisíc marek, za otrocké práce v koncentračních táborech 15 tisíc marek.

Pro německý průmysl za války otročily i desetitisíce českých občanů. O odškodnění se hlásí na 80 tisíc lidí a celkově je pro ně vyčleněno přes 400 milionů německých marek.