Odvolání ministra rozbuškou v ODS?

Ivan Fuksa, foto: ČTK

Premiér a šéf ODS Petr Nečas se v úterý bez předchozích náznaků rozhodl odvolat z vlády svého stranického kolegu, ministra zemědělství Ivana Fuksu. Prezident Václav Klaus jeho návrh přijal. Jde o pátého ministra, se kterým se od sestavení kabinetu v létě minulého roku předseda vlády Petr Nečas rozloučil. V nezměněné podobě zůstává v koaličním kabinetu pouze sestava TOP 09.

Petr Nečas,  foto: ČTK
Premiér Petr Nečas po schůzce na Pražském hradě uvedl, že o odvolání Ivana Fuksy uvažoval už na jaře, kdy byl tento ministr druhý v pořadí, za ministrem vnitra Radkem Johnem z Věci veřejných. Za několik následujících měsíců ministr Fuksa premiéra Nečase nepřesvědčil o tom, že by měl ve svém úřadu dál setrvat. Jako příklady neefektivity uvedl Petr Nečas kauzu Lesů České republiky nebo Fuksovu neaktivitu kolem obřího ekotendru:

"S prací pana ministra jsem byl dlouhodobě nespokojený, v mnoha ohledech byl pro mne zklamáním, protože jsem ho vzal do vlády jako součást klíčového ekonomického týmu, který měl tvořit společně s Martinem Kocourkem. Skutečností bylo, že on většinou jednání vlády pouze promlčel a v podstatě vystupoval pouze k bodům, které se týkaly ministerstva zemědělství."

Ivan Fuksa,  foto: ČTK
Ivan Fuksa si není vědom profesních pochybení a své působení na ministerstvu považuje za úspěšné. Své odvolání vnímá jako vnitropolitický boj uvnitř ODS před nadcházejícím regionálním sněmem. Také premiér podle něj odvolání odůvodnil jako politický rozchod:

"Ta příčina je pravděpodobně taková, že tři Středočeši z výkonné rady, mezi nimiž jsem i já, jsme si dovolili nesouhlasit v některých návrzích pana premiéra. Jako například na prodloužení mandátu managementu ODS, vedení ODS. To byla asi pravděpodobně poslední kapka do toho našeho vztahu, kdy není dovoleno v tuto chvíli v ODS zastávat svůj vlastní názor, který je rozličný s názorem premiéra."

Ivan Fuksa, který patří k přívržencům exšéfa poslanců ODS Petra Tluchoře, vnímá postup premiéra jako projev vnitrostranického soupeření. Petr Nečas takové zdůvodnění odmítá:

"Je evidentní, že část středočeské ODS se to bude snažit interpretovat tímto způsobem, dokonce jako můj střet se středočeskou ODS. Není tomu tak. Já o spolupráci se středočeskou ODS velmi stojím, mám tam celou řadu svých dlouhodobých politických spojenců, a v žádném případě střet mezi mnou a středočeskou ODS."

Ta to ale vnímá jako narušení vnitřní stability ODS ve středočeském kraji před volbami jejího vedení, protože Ivan Fuksa Středočechy zastupuje v širším vedení strany. Ivana Fuksu by mohl podle spekulací médií zastoupit právě šéf středočeské ODS Petr Bendl. To ale odmítl poslanec Petr Tluchoř. Žádný středočeský člen ODS by podle něj na podobnou nabídku nepřistoupil:

"Nezpochybňujeme ústavní pravomoc premiéra navrhnout prezidentovi k odvolání člena vlády České republiky. Nicméně jsme přesvědčeni, že by to mělo být na základě pracovních výsledků daného ministra, na základě nějakých pochybení, případně nějakého pracovního problému. Žádný takový tady evidentně neexistuje, jedná se pouze o zásah do vnitřní politické situace a řešení vnitřní politické situace v ODS."

Na Tluchořova slova reagoval pro Český rozhlas předseda středočeské ODS Petr Bendl. Podle něj mluví Petr Tluchoř jen za sebe, nikoli za regionální ODS. Není totiž její předseda. Tisková konference, na které Petr Tluchoř s odsouzením odvolání Ivana Fuksy vystoupil, podle Petra Bendla potvrdila, že pokud půjde o nějaký vnitrostranický boj, tak o osobní boj Petra Tluchoře poškozující premiéra Petra Nečase i ODS samotnou. Ostatní je plně v kompetenci premiéra, včetně toho, kdo v čele resortu zemědělství Ivana Fuksu nahradí.

Miroslav Kalousek
A co na to koaliční partneři ODS? Vicepremiérka za Věci veřejné Karolína Peake to vidí jako vnitrostranický boj. Podobně odvolání ministra Fuksy posuzuje i ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek:

"Z odborných důvodů to určitě být nemohlo, protože Ivan Fuksa nepochybně byl kompetentní a pracovitý ministr. Zřejmě se jedná o vnitrostranický boj uvnitř ODS před kongresem."