Novým ministrem zemědělství se stává Petr Bendl

bendl_petr1.jpg

Pouhé dva dny po odvolání Ivana Fuksy z postu ministra zemědělství se novým šéfem resortu stal bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. Dosavadní předseda středočeské ODS byl už členem vlády v r. 2009, kdy vedl ministerstvo dopravy.

Ivan Fuksa,  foto: ČTK
Úterní odvolání Ivana Fuksy z čela resortu zemědělství bylo nečekané. Premiér Petr Nečas sice prohlásil, že s Fuksovou prací byl nespokojen už několik měsíců. Kritizoval ho například za tendr ve státních Lesích České republiky. V komentářích i reakcích politiků ale zaznělo, že tento krok má spíš politické pozadí. Fuksa patří mezi středočeské občanské demokraty, kteří Petra Nečase a současné celostátní vedení ODS kritizují. Sám Fuksa za svým odvoláním vidí snahu ovlivnit politickou atmosféru před regionálním sněmem ODS ve středních Čechách. V Českém rozhlase dokonce řekl, že za jeho odvoláním stojí také šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta:

"Byli to právě Věci veřejné a Vít Bárta, který v dubnu požadoval mé odvolání. A to, že se hodně vnitřních personálních záležitostí děje podle receptu Víta Bárty, se veřejně ví. A ani mne to nepřekvapuje."

Naopak jméno nového ministra zemědělství tak velkým překvapením nebylo. Spekulovalo se o něm už od okamžiku Fuksova odvolání. Tyto spekulace už ve středu potvrdil premiérův mluvčí Jan Osúch:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Mohu potvrdit, že předseda vlády Petr Nečas ve čtvrtek navrhne do funkce ministra zemědělství pana Petra Bendla."

Sám premiér jméno svého kandidáta ještě ve středu tajil, i když potvrdil, že s ním jednal. S dalšími členy vlády ani koaličními partnery výběr Fuksova nástupce nekonzultoval:

"Jmenování navrhuje prezidentu republiky výhradě a exkluzivně z ústavy pouze předseda vlády. Není otázkou pro ostatní členy vlády, zda se jim nějaký návrh líbí nebo nelíbí."

Koaliční TOP 09 proti novému ministru zemědělství žádné námitky nemá. Ministr financí Miroslav Kalousek potvrdil, že výběr nových ministrů je jen na premiérovi a že podle koaličními smlouvy patří resort zemědělství Občanské demokratické straně. Na spolupráci s novým kolegou ve vládě se prý těší:

"Jenom bych rád podotkl, že na rozdíl od pana ministra Fuksy pan ministr Bendl pro ekotendr hlasoval a podporoval ho. Takže ekotendr asi těžko může být důvodem k výměně obou ministrů."

Jednou ze spekulací při Fuksově odvolání totiž byla i jeho kritika obřího ekotendru, který prosazuje ministr financí Kalousek. Vicepremiérka za nejmenší koaliční stranu Věci veřejné Karolina Peake potvrdila, že její strana byla s prací Ivana Fuksy nespokojená:

Karolína Peake
"My jsme dlouhodobě kritizovali práci předchozího ministra Fuksy, hlavně v souvislosti s hospodařením Lesů České republiky."

Opozice nadále tvrdí, že za výměnou na postu ministra zemědělství jsou spory uvnitř ODS. Říká to například místopředseda sociální demokracie Jiří Dientsbier:

"Pan premiér Nečas si zřejmě upevňuje pozici tím, že dosazuje do této funkce svého příznivce, jak se veřejně říká. Nevím, jakou kompetenci má pan Bendl k řízení tohoto resortu. Myslím si, že by asi bylo dobré, aby ministr o zemědělství něco věděl. A nejsem si jist, že to je případ pana Bendla. A pokud už někdo z této vlády odchází, tak si myslím, že nejlepší pro Českou republiku a pro naši společnost by bylo, kdyby se odporoučela tato vláda celá."