Olympijská kronika - sjezdové lyžování

Olympijská kronika bude dnes patřit alpskému lyžování. Po 22-ti letech má ČR v tomto sportu šanci získat na hrách medaili. V Sarajevu vybojovala bronz ve sjezdu Olga Charvátová.

Její možnou nástupkyní je slalomová specialistka Šárka Záhrobská. Ta si loni na světovém šampionátu v italském Bormiu dala krásný dárek, když si v den svých dvacátých narozenin dojela pro bronzovou medaili. Prezident ČOV Milan Jirásek si samozřejmě uvědomuje, že největším želízkem desetičlenné české výpravy bude právě Záhrobská, ale naděje dává i dalším závodníkům.

"Alpským disciplínám pochopitelně vévodí ambice Šárky Záhrobské, u těch dalších se jedná o velmi mladé závodníky. Je mezi nimi i juniorský mistr světa ze slalomu z loňské sezóny Filip Trejbal, což tu ještě nikdy nebylo a mnohé alpské země nám ho závidí. Teď je otázka, jestli už dorostl, aby byl na olympiádě někde v popředí. Jinak šance dalších bych viděl spíše v kombinaci."

Alpské lyžování patří tradičně k vrcholům her. Jména jako Hermann Maier, Benjamin Raich, Bode Miller či Jean-Pierre Vidal zná celý sportovní svět. Královskou disciplínou celé olympiády je sjezd mužů, který je v Turíně na pořadu už tuto neděli.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio