Ga-Pa medaile nepřineslo

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Sedm mužů a devět žen bylo vybráno, aby letos od 8. do 20. února reprezentovali Českou republiku na světovém šampionátu ve sjezdovém lyžování v německém v Garmisch-Partenkirchenu. Minimálně dva z nich - Šárka Záhrobská a Ondřej Bank - odjížděli do dějiště mistrovství s medailovými ambicemi. Ty se bohužel nenaplnily. Byli prostě soupeři lepší, nebo je snad pes zakopaný jinde?

Ondřej Bank,  foto: Filip Jandourek
Očekávání fanoušků před odjezdem českých lyžařů do Ga-Pa byla vesměs vysoká, ale pokud se ohlédneme za dosavadním průběhem letošní sezóny, velký optimismus nebyl na místě. Ondřej Bank sice naznačoval, že se v mnohém zlepšil a i po zdravotní stránce na tom byl podstatně lépe než v letech předchozích, ale výsledky Šárky Záhrobské dávaly tušit, že to na nějakou medailovou žeň asi nebude. A tak páté místo Ondřeje Banka v superkombinaci a několik umístění ve druhé a dalších desítkách bylo slabou náplastí na předšampionátové "velké oči" některých nekritických fanoušků. Prezident Svazu lyžařů Lukáš Sobotka výsledky českých reprezentantů v České televizi zhodnotil takto:

"Z mého pohledu přesto, že ti, do nichž jsme vkládali medailové ambice, je nenaplnili, tak jim chybělo kousek štěstíčka. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že to mistrovství světa ukázalo, že alpské lyžování u nás má jistý dobrý základ a i ti mladí závodníci, kteří se šampionátu zúčastnili, mají před sebou alespoň možnost takové budoucnosti jako má Ondra Bank nebo Šárka Záhrobská. Podmínky v Garmisch-Partenkirchenu nesvědčily, alespoň podle mého názoru, schopnostem a technice jak Šárky, tak Ondry, a proto nedosáhli na ty úplně nejlepší výsledky. Rozdíly mezi závodníky se stíraly, trať nebyla úplně optimální pro tak kvalitní závodníky jako je Šárka a Ondra."

Když šéf Svazu lyžařů Lukáš Sobotka hovořil o nepříznivých podmínkách v Garmisch-Partenkirchenu, měl na mysli teploty nad nulou, které v té době v dějišti šampionátu panovaly. I když byly pro všechny závodníky stejné (a organizátoři udělali vše možné i nemožné, aby tratě udrželi ve vysoké kvalitě), tak některým lyžařům, v tom například Ondřeji Bankovi, vyhovuje spíše mrazivé počasí. Jeho výsledky jsou pak o poznání lepší.

Ondřej Bank,  foto: ČTK
Své hodnocení výsledků české reprezentace na mistrovství světa v Ga-Pa přidal i trenér její mužské části Tomáš Bank, jinak brat lyžaře Ondřeje:

"Já si myslím, že neúspěch to rozhodně nebyl. Můj názor je takový, že předvedené lyžování bylo nakonec u mnoha závodníků lepší než výsledky. Ti nejlepší dva byli samozřejmě trošku zklamaní, myslím tím Šárku a Ondru. Myslím si ale, že se nemají za co stydět."

Držitelka bronzové medaile ze Zimních olympijských her 1984 v Sarajevu Olga Křížová-Charvátová také nepovažuje výsledky českých lyžařů v Ga-Pa za neúspěch:

"Já bych řekla, že přesto, že není medaile z letošního mistrovství světa, jsme dokázali, že do světové špičky patříme alespoň v jednotlivcích. A určitě umístění, která se pohybují kolem patnáctého, dvacátého místa, či páté místo Ondrovo, jsou úžasná. Já bych řekla, že to je výborný výsledek pro české lyžování, protože se už dlouhou dobu nemůžeme řadit k silným alpským zemím. Ty výsledky byly dobré."

Nezasvěcení kritici výsledků dosažených na světovém šampionátů poukazují na to, že čeští lyžaři nemají pro přípravu srovnatelné podmínky s lyžařským velmocemi jako je Rakousko, Německo či skandinávské země, že nemáme tak obtížné tréninkové svahy, jako je například sjezdovka Kandahár v Garmisch-Partenkirchenu, na níž se jely mistrovské závody. Lukáš Sobotka takový argument odmítl:

"Může to být na závadu, ale myslím si, že všichni ostatní závodníci z alpských zemí trénují na obdobných kopcích. I naši závodníci trénují v Rakousku, v Itálii, přes léto ti nejlepší jako Ondra jedou do Chile a trénují tam tak, jako ti nejlepší sjezdaři. Já si proto myslím, že ten handicap se stírá."

Podobný, snad i ostřejší názor zastávají Olga Křížová-Charvátová a Tomáš Bank:

"Taková realita je. My samozřejmě Alpy nemáme, ale máme naše kvalitní kopce. Odjakživa se trénovalo na ledovcích, jezdí se za těmi kopci a nejsme jediná země, která nemá tak vysoké hory. Na to se vymlouvat nemůžeme," tvrdí naše bývalá reprezentantka a Tomáš Bank k tomu dodává:

"Já bych tedy svoje závodník nechtěl trénovat na takovém kopci, jako byl v Garmischi, protože by mi podle mě po dvou měsících tréninku žádní nezbyli. Myslím si, že na takových kopcích se opravdu dají jezdit jen závody, těch pár jízd, ale trénovat by se mělo na jednodušších kopcích."

Tomáš Bank odmítl i kritiku na adresu svého bratra Ondřeje, že startoval ve všech disciplínách, což mohlo vést k únavě:

"Vždycky je to trošku hazard, ale první týden jsou rychlostní disciplíny,máme tam super G, potom dva tréninky sjezdu, a před kombinací jsme si tu sjezdovku museli osahat, protože Ondra tam, na rozdíl od jiných závodníků, nikdy nejel. Když se tam jely testy, měl zlomenou nohu, a když se loni jel jediný závod světového poháru, tak to bylo finále a ve finále ve sjezdu nemohl startovat, protože se nekvalifikoval do první pětadvacítky. My jsme to tedy brali tak, že každá jízda na tom kopci ho ten kopec učí. Takže to nebylo důležité."

Šárka Záhrobská,  foto: ČTK
Největší rozruch nastal kolem vystoupení Šárky Záhrobské na mistrovství světa v Ga-Pa. Na její obranu se postavila Olga Křížová-Charvátová:

"Ona nemá sezónu tak šťastnou, jak měla předtím. Myslím, že tam je řada jiných aspektů, které prostě sehrají roli právě při těch nejvyšších závodech. No a to, že Šárka měla v posledních sezónách vždycky na těch nejsilnějších závodech medaili, tak to byl takový malý zázrak. Já jsem stále říkala, že to jsou opravdu zázraky a že sportovec do nekonečna není schopen pořád jen vyhrávat, že se občas stane, že je na tom hůř. Šárka si prochází určitou krizí, nicméně je pořád ve světové špičce. Pokud je do patnáctky, tak patří do světové špičky."

Do Šárky se pustil i její otec Petr Záhrobský, s nímž před časem ukončila spolupráci:

"Nekouká se mi na to moc dobře. Šárka dělá ve slalomu co může. Měla skvělou techniku. Přeučovat tuto závodnici na jinou techniku je holý nesmysl. A toto přeučování právě přináší tyto důsledky, že stěží obhajuje dvanáctá případně patnáctá místa ve slalomu a dneska už má jenom jednu disciplínu. Kdybych já byl trenérem, v žádném případě bych se touto cestou nevydal, a myslím si, že další rozumní trenéři, kteří se vyskytují ve Světovém poháru, by se touto cestou také nevydali."

Šárka Záhrobská,  foto: ČTK
Pavol Šťastný, současný slovenský trenér Šárky Záhrobské, odmítl celou záležitost komentovat. "Ať si mluví, co chce. Mně to je jedno, ať si dělá, co chce,"řekl někdejší kouč bronzové olympijské medailistky Olgy Křížové-Charvátové, který uplynulých 20 let působil v zámoří. Šárka Záhrobská však kritická slova otce jednoznačně odmítla a svého současného trenéra bránila:

"Prostě tentokrát to nevyšlo, já bych z toho nedělala vědu. Já na sobě pracuji, měním určité věci, a i kdyby tato sezóna neměla být podle mých představ, tak pokud ty další tři by podle těch představ vyšly, tak vem to čert."

"Začala jsem stagnovat a měla jsem na výběr. Buď bych někdy měla štěstí, nebo můžu jít cestou změny. Pokud chci být stabilně dobrá, musela jsem to udělat. Není jiná možnost," vysvětlovala po šampionátu Šárka Záhrobská už poněkolikáté své kroky v sezoně. Letos se prý učí prohrávat. Naposledy byla na stupních vítězů v Aspenu v listopadu 2009, od té doby jsou jejím nejlepším výsledkem dvě pátá místa. "Každý šampion musí umět prohrát. Snažím se na všem negativním hledat to pozitivní a poučit se z toho. Myslím si, že tahle sezona mě strašně posílí," uvedla Šárka Záhrobská. Hlavní úkol bude ale soustředit se dál na započaté změny. "Budu v tom pokračovat a až tahle sezona skončí, hned se vrhnu na další," dodala odhodlaně.

klíčové slovo:
spustit audio