Záhrobská v letošní sezóně potvrdila příslušnost ke světové špičce

Šárka Záhrobská, foto: Tomáš Lisý / ČRo

Lyžařka Šárka Záhrobská má za sebou jednu z nejlepších sezón v kariéře. Poprvé vyhrála závod SP a navíc na MS ve Val d´Isere vybojovala stříbrnou medaili. Česká slalomářská specialistka si tak vytvořila dobrý odrazový můstek pro ZOH, které bude v únoru příštího roku hostit kanadský Vancouver.

Šárka Záhrobská,  foto: Tomáš Lisý / ČRo
Šárko, očekávala jste, že zrovna tato sezóna bude tak úspěšná?

"Od minulých let se učím neočekávat nic konkrétního. V létě jsem tvrdě pracovala, na MS jsem přijela o medaili bojovat a nakonec to vyšlo na stříbro, což mi udělalo ohromnou radost."

Měla jste už možnost ty úspěchy nějak oslavit?

"Teď po sezóně mám celý duben volný, ale nejsem typ na nějaké bujaré oslavy, takže vše proběhne v kruhu přátel a rodiny."

V lyžování dochází nejen k vývoji materiálů, ale také se mění styly v jednotlivých disciplínách. Jak moc to ovlivňuje váš trénink?

"Snažím se držet krok a nezůstávat u staré techniky, protože všichni se vyvíjí a pracují na sobě. Samozřejmě všichni budou opět přes léto vymýšlet, jak se dostat z kopce co nejrychleji. Takže i my musíme dělat hodně rozborů u videa a přemýšlet, co lze v tréninku udělat lépe, protože je velmi náročné se udržet ve světové špičce."

Tím jak je vše našponované na mm, stresuje vás přítomnost komisařů, kteří přeměřují kombinézy a lyže?

"Ne. Vždy na začátku sezóny se kontrolují nové materiály a vždy je možné to nějak upravit, aby nebyl později problém. To, že mi v jednom letošním závodě neprošla lyže o několik málo mm byla velká smůla a bylo by na diskusi, zda to bylo ze strany komisařů správné rozhodnutí, neboť se jednalo o setinu cm, což by mělo být v toleranci."

Mnoho sportovců včetně lyžařů preferuje více celkové hodnocení SP než úspěch na jednorázovém podniku typu MS či ZOH. Souhlasíte s nimi nebo máte ten žebříček jinak postavený?

"Samozřejmě velký i malý glóbus vypovídá o nějaké celkové výkonnosti v sezóně a také o tom, že umíte jezdit na různých profilech trati a v tom součtu jste byl nejlepší. Takže ze sportovního hlediska to má velkou cenu, ale uspět na MS i olympiádě je krásné. Tyto závody jsou zase obtížné tím, že MS je jednou za dva roky, olympiáda dokonce za čtyři roky, takže je velmi těžké se zkoncentrovat a uspět právě v tom jediném vrcholném závodě sezóny. Neřekla bych tedy, že z velkého glóbu budu mít větší radost než např. z medaile ze ZOH."

Každopádně zlatou medaili z Äre byste za křišťálový glóbus nevyměnila?

"Ráda bych měla oboje, abych o tom nemusela takto přemýšlet."

V následující sezóně bude velkým vrcholem olympiáda ve Vancouveru. Půjdete do těchto závodů s nějakými konkrétními cíli?

"Nechci se tím stresovat. Před olympiádou nás čeká řada důležitých závodů, podle kterých budu mít startovní pozici na ZOH. Já si striktně zakazuji mít před závody nějaká konkrétní očekávání. Potom nemůžete být nespokojený, ať je výsledek jakýkoliv. Samozřejmě budu chtít uspět a medaile z olympiády by byla krásná."

V tzv. bílém cirkusu se prosazuje i váš bratr. Můžete prozradit, jak by dopadl slalom, který byste jeli proti sobě?

"Letos jsme spolu trénovali pouze jednou a jezdili jsme zhruba stejné časy. Petr slalom moc nejezdí, trénuje ho pouze před závody v superkombinaci."

Jak se chystáte trávit dovolenou?

"Letos nikam nevyrazím, protože jsem se hodně nacestovala, takže zůstanu doma a užiji si toho, že nemusím pořád balit tašky. Hlavně už se těším, až u nás začne opravdové jaro, svítit slunce a já si užiji trochu tepla po té dlouhé zimě."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio