Opera 2005

0:00
/
0:00

Třináct divadelních představení a operní galakoncert vytvoří program 7. ročníku festivalu hudebního divadla "Opera 2005", který se uskuteční od 7. ledna do 5. března v Praze. Podrobnější informace přináší Evelina Himalová.

Kromě pražských divadel, Národního a Státní opery, je hlavním smyslem přehlídky prezentovat především tvorbu operních souborů z regionů. Podle Lenky Šaldové, ředitelky projektu pořádaného od počátku devadesátých let jednou za dva roky sdružením Jednota hudebního divadla jako"záchranná akce"žánru opery, má být program dramaturgicky velmi zajímavý.

"Jednak odráží fakt, že jsme měli Rok české hudby, to znamená, že divadla v roce 2004 nastudovávala české tituly. K vidění budou dvě opery Bedřicha Smetany - 'Prodaná nevěsta' Národního divadla v Praze a 'Braniboři v Čechách' Národního divadla Brno. Potom 'Její pastorkyňa' Leoše Janáčka v nastudování Národního divadla moravskoslezského Ostrava a 'Příběhy Lišky Bystroušky' v provedení Moravského divadla Olomouc. S méně hranou operou 'Lucerna' od Vítězslava Hálka přijede plzeňské Divadlo J.K.Tyla. Dále nabídneme projekt Prague Pocket Opery 'Dvakrát Martinů', a to 'Slzy nože attaca Ariadna'. Vedle toho i několik zajímavých titulů, které se v Praze neobjevily přes půl století, například Salieriho 'Falstaff', kterého přiveze operní soubor Jihočeského divadla z Českých Budějovic, a také tituly, které se u nás skoro vůbec nehrají, jako jsou Grétryho 'Dva lakomci' nebo Pergolessiho 'Tracollo e Livietta', což jsou inscenace, které vznikly v Komorní opeře Orfeo,"

nastínila program nadcházejícího festivalu hudebního divadla "Opera 2005" jeho ředitelka Lenka Šaldová.

Dodejme ještě, že přehlídku budou doprovázet konference, semináře, proběhne burza mladých zpěváků, která poskytuje příležitost studentům a absolventům uměleckých škol předzpívat zástupcům divadel, uměleckých agentur i kritické a teoretické obci. Na závěrečném galakoncertu festivalu budou předány ceny - tradiční "Libušky".