Originální podvodní betlém najdete v Rychnově nad Kněžnou

betlemy_z_orlickych_hor.jpg

Originální podvodní betlém je jedním z exponátů výstavy Betlémy z kraje Orlických hor, která začala v Rychnově nad Kněžnou. Figury jsou umístěné pod vodou, ve které se prohánějí akvarijní rybičky. Kromě tohoto kuriózního betlému je na výstavě zhruba 160 betlémů z nejrůznějších materiálů.

Výstava s názvem Betlémy z kraje Orlických hor nabízí letos opravdový unikát. Tím je podvodní betlém rychnovských akvaristů. Ten připravili speciálně pro tuto výstavu. Obří akvárium obsahuje tisíc litrů vody, uvedl organizátor výstavy Jan Tydlitát.

"Představte si akvárium o rozměrech dva krát jeden metr a vysoké taky jeden metr. V něm je v krajině 35 keramických figur samozřejmě s rostlinami a 300 plovoucími rybičkami. Figury jsou vysoké asi 25 centimetrů. Jsou speciálně dva měsíce testované ve vodě a dvakrát vypalované. Práce se ujal ateliér Jiřiny a Aleše Sekových ve Svitavách. Výrobu jsme zadali v lednu a hotovo bylo v září. Teď už betlém čeká na zapsání do české verze Guinessovy knihy rekordů a těší se mimořádnému zájmu všech návštěvníků."

Z čeho jsou figurky vyrobené?

"Je to keramika, částečně polychromovaná a je vypalovaná dvakrát proto, aby vydržela ve vodě."

To však není jediná zvláštnost vaší výstavy. Máte také betlém paní Jarmily Haldové, která ho každoročně rozšiřuje. Čím ho obohatila letos?

"Je to betlém, který trůní na jevišti velkého sálu společenského centra a letos dosáhl délky čtyř metrů. Byl obohacen o dva exponáty a sice o Nedvídkův mlýn v Habrové i s malířem Lumírem Nevídkem, který tam tvoří výlov rybníka. Je to vlastně připomenutí jeho nedožitých 90. narozenin. Druhým exponátem je skála poblíž Ivanského jezera s poustevníkem Ivanem i s vodníkem Kristiánkem."

Vodník v betlému Jarmily Haldové se chystá obdarovat Ježíška a nese mu kapra. Podél celého betlému „teče" čtyřmetrová imitace řeky Kněžny, do které proudí náhon ze mlýna, přiblížil místní krajinu a postavičky z pověstí Jan Tydlitát.

Na výstavě jsou novinky i historické unikáty. Nejstarším exponátem je deskový betlém z opočenského kláštera kapucínů z poloviny 18. století. O něco mladší je deskový betlém, který zapůjčilo vlastivědné muzeum v Dobrušce. Ten patřil rodině Františka Vladislava Heka. Mimochodem, tento vlastenec a spisovatel posloužil Aloisi Jiráskovi jako inspirace pro jeho slavný román F.L.Věk. Pozornost na výstavě budí i čtyřmetrová kopie chrámového betlému z Nového Hrádku nebo třímetrový betlém ze soukromé sbírky, kterému bude příští rok sto let. Je to tzv. Štanclův betlém a chaloupky tu vznikly podle skutečných stavení v Ústí nad Orlicí. Letos jsou na výstavě, kterou každý rok navštíví na 12 000 lidí, zastoupeny snad všechny materiály. Kromě dřeva tu jsou betlémy z papíru, šustí, perníku, keramiky, těsta či skla.