Ostatky německých vojáků z 2. světové války budou uloženy v Chebu

Wehrmacht

Nedůstojná anabáze ostatků zhruba čtyř tisíc německých vojáků, kteří padli na území České republiky za 2. světové války, by měla skončit. Zástupci chebské radnice v pondělí podepsali smlouvu s německým spolkem pečujícím o válečné hroby, že v Chebu vznikne německé válečné pohřebiště. České protifašistické spolky jsou však proti. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

Ostatky tisíců německých vojáků nemají ani třiašedesát let po válce důstojné místo. Původně měly být uloženy v pražských Strašnicích, proti tomu se ale zvedl ve veřejnosti silný protest. Na vznik pietního místa se nakonec nenašly peníze. V roce 2006 odhalila Mladá fronta Dnes, že 4000 papírových schránek leží ve skladu jedné továrny v Ústí nad Labem. Armáda je odtud urychleně převezla do vojenského výcvikového prostoru v Brdech. Tomáš Jakl z Vojenského historického ústavu přitom připomíná, že Českou republiku k uložení ostatků padlých vojáků zavazují mezinárodní smlouvy:

Starosta Chebu Jan Svoboda  (vpravo) a předseda německého Spolku pro péči o válečné hroby Reinhard Führer,  foto: ČTK
"Z velké většiny se jedná o příslušníky německé branné moci, kteří zahynuli v květnových dnech r. 1945 a byli pochováni na nejrůznějších, většinou nedůstojných místech, po celé České republice. Ty hroby v drtivé většině nebyly označeny, a protože toto je jedna z podmínek Ženevských konvencí, které se naše republika zavázala v rámci mezinárodních smluv dodržovat, tak jejich pohřbení pod označením je vlastně ten důvod, proč mají být pohřbeny někde jinde než dosud."

Ostatky až sedmi tisíc vojáků nakonec skončí v Chebu. Chebský starosta Jan Svoboda v pondělí podepsal smlouvu se zástupci německého Lidového spolku pro péči o válečné hroby, že v neužívané a zanedbané části chebského hřbitova vznikne do dvou let německé vojenské pohřebiště.

"Bude to hřbitov jak pro Chebáky, tak pro německou stranu, čili myslím, že spolupráce tady začíná,"

uvedl k tomu starosta. Německý spolek, který v minulosti nechal ostatky vojáků vyzvednout ze země, do úprav hřbitova investuje téměř 25 milionů korun. Podle místostarosty Chebu Michala Pospíšila se tak celý chebský hřbitov podaří zrekultivovat. Mělo by být opraveno oplocení, rozšířena bude i hřbitovní kaple.:

"Lidový spolek na základě vybudování tohoto pohřebiště se uvolil pomoci nám financovat některé další palčivé a bolestivé problémy na civilní části /hřbitova/."

S uložením ostatků německých vojáků však nesouhlasí pamětníci 2. světové války ani některé protifašistické spolky. Předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková k tomu uvedla:

"My od prvopočátku, pokud tyto akce začaly, jsme zásadně proti. Domníváme se, že buď je měli nechat tam, kde opravdu padli, anebo si německá strana měla své mrtvé odvézt do své země a uctít jejich památku tím, že je pohřbí ve své vlasti."

V Česku leží podle odhadů asi 20 tisíc padlých německých vojáků. Dalších deset tisíc již bylo nebo v brzké době bude exhumováno a uloženo na vojenských pohřebištích. Další desítky tisíc na vyzvednutí ze země teprve čekají. Německé válečné hřbitovy zatím jsou například v Karlových Varech nebo v Mariánských Lázních.