V Chebu začali ukládat ostatky německých vojáků z 2. světové války

Foto: ČTK

Na novém vojenském pohřebišti v Chebu bude v příštích dvou letech pochováno až osm tisíc německých vojáků, kteří padli na českém území v letech 2. světové války. První schránky s jejich ostatky tu byly uloženy tuto středu. Jejich ukládání však u části veřejnosti vyvolává odpor. Více už Milena Štráfeldová:

Foto: ČTK
Rok 2006 - Mladá fronta Dnes odhalila, že v opuštěné továrně v Ústí nad Labem leží v papírových krabicích ostatky zhruba čtyř tisíc německých vojáků, kteří padli u nás na konci 2. světové války. Armáda je odtud urychleně převezla do skladiště ve vojenském prostoru v Brdech. Měly být pietně uloženy v pražských Strašnicích, kvůli protestům veřejnosti z toho však sešlo.

12. listopad 2008 - do nově zřízeného válečného hřbitova v Chebu je uloženo prvních 450 schránek s ostatky německých vojáků:

Foto: ČTK
"Jsem svým způsobem rád, že je dnes můžeme pochovat, aby nalezli konečně po 63 letech svůj klid. Zároveň si uvědomuji, že i tento akt může být velice citlivý pro pamětníky a že ne všichni s tím musí souhlasit,"

prohlásil při pietním aktu chebský starosta Jan Svoboda. Už v květnu letošního roku radnice podepsala smlouvu s bavorským Lidovým spolkem pro péči o válečné hroby o uložení ostatků. Spolek se zavázal, že do vzniku pohřebiště a úpravy sousedního civilního hřbitova investuje zhruba 25 milionů korun.

"Jednáme podle přání padlých vojáků, kamarádů z té doby, kteří chtěli být pochováni tam, kde přišli o život,"

uvedl k tomu v České televizi předseda spolku Reinhard Führer. Ukládání německých ostatků na českém území však provázejí protesty. Proti jsou hlavně komunisté a členové Klubu českého pohraničí, kteří se obávají, že se německá vojenská pohřebiště stanou místy srazů neonacistů. Potvrdil to i předseda Klubu Karel Janda:

"To, že se teď udělal veliký monumentální hřbitov v Chebu, jako se udělal v Mariánských Lázních a na dalších místech, to je účelová politická akce, aby se z Chebu udělalo opět poutní místo pro ty, kdo sem budou na ten hrob jezdit a kdo budou tvrdit, kde leží německý voják, tam je německá země."

Foto: ČTK
Rozdílné reakce zaznamenal i náš redakční kolega Jan Richter v chebských ulicích:

"Nejsem s tím spokojená. Proč si je nevezmou domů? - Mně je to celkem jedno. - Mně osobně to nevadí. Nevím ani, kolik tam je těch mrtvých. O to nemám vůbec šajna. - Já mám tolik práce, že to skoro nesleduju, ale nevadí mi to. Moji rodiče se s odsunutými Němci domluvili a jsou nejlepší přátelé. - To můžete rozebrat na dvě strany. Pro jednu stranu je to dobré, pro druhou ne. Ale já si myslím, že jo. Proč ne?"

Bývalý vězeň německých koncentračních táborů Oldřich Stránský však vstřícnost chebské radnice ocenil:

"Musím říct, že si vážím toho, že jsme tak kulturní a ukládáme pozůstatky těchto lidí, i když to třeba byli v té době nepřátelé."

Ještě letos by měly být v Chebu uloženy ostatky zhruba 4 tisíc vojáků. Podle odhadů leží v Česku asi 20 tisích padlých Němců.