Panuje v ČSSD atmosféra strachu?

Poslanec Michal Kraus, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Služebně nejstarší český poslanec Michal Kraus oznámil odchod z politiky - složení poslaneckého mandátu i odstoupení z čela liberecké kandidátky ČSSD. Důvodem je aféra kolem jeho cesty do Ghany, kde se účastnil jednání o investicích do továrny na kakao. Z liberecké kandidátky mizí nejen Krausovo jméno, ale i jméno jednoho z jeho kritiků. Hovoří se o tom, že se v ČSSD šíří atmosféra strachu. Co je na tom pravdy? To zjišťovala Martina Lustigová.

Poslanec Michal Kraus,  foto: ČTK
Škrty na kandidátkách do sněmovny, které schválily krajské organizace ČSSD, vyvolaly ve straně rozpaky. Připomenu, že v minulých dnech byl z kandidátky vyškrtnut například bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas, zatímco další exministr zemědělství Petr Zgarba na kandidátce zůstal, přestože jsou oba spojováni s aférami, ve kterých jde o značné škody.

Největší nesouhlas vzbudilo rozhodnutí předsednictva ČSSD o vyřazení poslance Oldřicha Němce z kandidátky za to, že kritizoval Michala Krause v souvislosti s jeho kakaovou aférou. Oldřich Němec se na kandidátku nevrací ani poté, co Michal Kraus oznámil své odstoupení. "Po jednání u pana premiéra zůstávám členem poslaneckého klubu a všechno jde dál v normálních kolejích. Hlavní výstup z toho je to, že oba máme zájem na tom, aby sociální demokracie v parlamentních volbách zvítězila. A to i přesto, že prostě nebudu na kandidátce. Ale to není osobní prohra," prohlásil Oldřich Němec.

Podle politologů je běžné, že poslanec, který porušil stranickou disciplínu, je z kandidátky vyřazen. To se ale podle politologa Jiřího Pehe netýká poslance Němce: "Vyškrtnout tohoto poslance z kandidátky strany jenom proto, že se odvážil říci nahlas to, co si myslí mnoho lidí ve straně a vůbec ve veřejnosti - totiž že poslanec Kraus pochybil - je samozřejmě problematické a je to chyba. Myslím si, že tady to úsilí o utužení stranické disciplíny zašlo příliš daleko."

Poslanec za ČSSD Oldřich Němec  (vpravo) a premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Podle politologa Zdeňka Zbořila Oldřich Němec ale nevyslovil jenom svůj osobní názor. "Ono je to vyslovení nedůvěry šéfovi klubu a to je v předvolebním období vždycky vnímáno citlivěji. Názory můžeme mít různé, ale když se strana dostává z nějaké krize a chystá se do voleb, tak projevit neloajalitu vůči svým kolegům je dost riskantní," soudí Zdeněk Zbořil. Chování Oldřicha Němce podle něj spíš vypovídá o jeho vlastní politické neobratnosti v době předvolební kampaně.

Někteří poslanci z ČSSD dnes dávají najevo, že se bojí vyjádřit svůj názor. Pokud jsou na volitelných místech kandidátek, chtějí si je udržet. Pokud jsou na nevolitelných místech, doufají ve volební vítězství ČSSD a v to, že na ně strana po volbách nezapomene. Jak hodnotí fakt, že se politici z ČSSD bojí mluvit, politolog Jiří Pehe? "Samozřejmě by to tak asi nemělo být. Ale nemyslím si, že se to příliš liší od ostatních politických stran v České republice. Tady je to asi více akcentováno právě proto, že sociální demokracie je z různých důvodů více mediálně sledovanou stranou než ostatní. Ale nemyslím si, že kdyby nějakým výrazným způsobem porušil stranickou disciplínu poslanec ODS nebo KSČM, že by se strana zachovala příliš jinak, než se v současné době chovají sociální demokraté."