Papež Benedikt XVI. a Češi

Nově zvolený papež Joseph Ratzinger, foto: ČTK

Katolíci mají svého papeže. Stal se jím 78 letý německý kardinál Joseph Ratzinger. Jak hodnotí zvolení papežem čeští katolíci? Jaromír Marek se telefonicky spojil s Martinem Horálkem s České biskupské konference.

Nově zvolený papež Joseph Ratzinger,  foto: ČTK
"Kardinál Ratzinger je bezesporu velkou teologickou osobností, nicméně oproti svému předchůdci asi nebudeme ono charisma, díky kterému se mu dařilo obrátit na svoji stranu i lidi, stojící mimo církev. Jeho volba dává signál, že většina v katolické církvi cítí potřebu jasně deklarovat, že církev má bát jistotou tradičních konzervativních názorů a tradic katolické církve."

Otázka: Konkláve se účastnil jediný Čech, kardinál Vlk, jako on reagoval? Hovořil už s vámi?

"Ne, zatím nikoli. Navíc, je vázán slibem mlčenlivosti a nemůže ani po volbě říci, koho volil. Může vyjádřit svůj názor na zvoleného papeže, ale odpověď na otázku, zda on volil Ratzingera čekat nemůžeme."

Joseph Ratzinger pochází ze sousedního Bavorska. Na rozdíl od jeho předchůdce Jana Pavla II., který důvěrně znal české prostředí, navštívil Ratzinger Prahu jen jedenkrát.

Nově zvolený papež Joseph Ratzinger,  foto: ČTK
"Kardinál Ratzinger byl v Praze jednou, když zde byl na pozvání České křesťanské akademie a přednesl zde přednášku na ryze teologické téma. To byla jediná návštěva, o které vím. Jako středoevropan je nám pochopitelně svojí mentalitou blízký. Je ale pravda, že už dlouhá léta žije ve Vatikánu. Neřekl bych, že při volbě byl vnímán jako Němec, ale spíše jako dlouhodobý přední kuriální úředník."

Otázka: Volba nového papeže je velmi intenzivně reflektována v českých médiích....není to trochu překvapivé v zemi, která bývá považována za extrémně ateistickou?

"Musím přiznat, že mně to též překvapilo. Na druhou stranu to svědčí o tom, že je zde řada lidí, kteří se nehlásí ke katolické církvi a nenavštěvuje každý týden bohoslužby, ale ke katolické církvi cítí pouto. To dosvědčují i výsledky sčítání lidu."