Paul Whitaker dokončil akci Vltava Asistence 2010, doplaval z Českých Budějovic do Prahy

Paul Whitaker, foto: ČTK

Od 28. června měli rybáři, turisté a vůbec všichni, kteří se pohybovali v okolí vltavských břehů, možnost spatřit neobvyklý obrázek: muže, který se rozhodl doplavat z Českých Budějovic až do Prahy. Byl jím Angličan žijící v Česku Paul Whitaker. Svou plavbu s názvem Vltava Asistence 2010 skončil v sobotu, proč se na ni vydal a jaké byly jeho dojmy?

Paul Whitaker,  foto: ČTK
Akce Paula Whitakera, který do Česka před lety přijel jako učitel angličtiny, nebyla jen úctyhodným sportovním výkonem, šlo především o pomoc handicapovaných klientům občanské společnosti Asistence.

"Má osobní motivace byla taková, že jsem chtěl náročnou sportovní výzvu a k ní jsem přidal ještě motivaci dobročinnou, pro Asistenci."

Kristýna Kölblová ze společnosti Asistence doplňuje:

"On kontaktoval nás, protože je velký sportovec a rozhodl se uspořádat plavbu z Budějovic do Prahy a nás si vyhledal na internetu jako organizaci, která poskytuje sociální služby v Praze. My poskytujeme služby pražským i mimopražským klientům, převážně studentům z Jedličkova ústavu."

Paul Whitaker,  foto: ČTK
Součástí akce byla takzvaná symbolická plavba. Lidé tak mohli podpořit Asistenci koupí určitého počtu kilometrů Whitekerovy plavby. Výtěžek je určen na koupi kompenzačních pomůcek umožňujících svobodnější pohyb lidí s těžkým zdravotním postižením. Společnost Asistence a její klienti také plavbu pozorně sledovali.

"Kolegové s některými našimi klienti byli na začátku v Budějovicích a v průběhu ho naše kolegyně a kolegové s některými klienty navštěvovali na té cestě. On měl své tři průvodce, kteří s ním byli neustále a my jsme s ním byli také v kontaktu, ale ne úplně každý den."

Zmínění spolupracovníci doprovázeli Whitakera na člunu, navigovali a podávali mu jídlo a pití. Třetí člověk pak je pak následoval autem.

Plavba možná nebyla poslední akcí, na niž Whitaker a společnost Asistence spolupracovali, už teď obě strany přemýšlejí o dalších možnostech.

Paul Whitaker,  foto: ČTK
Whitakerova plavba, na niž se intenzivně připravoval od října, skončila 17. července v pražských žlutých lázních, kde jej očekávali příbuzní, příznivci, zvědavci i novináři. A všichni se zajímali o jeho bezprostřední pocity.

"Já jsem věděl od začátku, že to musím dokázat a ani jednou jsem si neříkal, že to skončím, že to zdám, byl jsem od začátku odhodlaný. Musím říct, že celá Vltava je krásná, každý den se trochu změnila, ale bylo to fakt super, užíval jsem si každý den."

A Vltavy si Whitaker užil opravdu dost, podle plánů v ní uplaval 175 kilometrů. O řece, která byla na čas jeho živlem soudí, že vůbec není tak špinavá, jak se o ní někdy říká. Na blogu, který si během cesty psal, o oněch dvaceti dnech poznamenal, že byly vůbec nejintenzivnější dobou jeho života.