Penzijní reforma by mohla být zahájena už letos

Na největších změnách v důchodovém systému od vzniku České republiky se ve čtvrtek dohodla vládní koalice. V únoru by měla reformu projednat vláda. Průlom je ale v tom, že reformu pak chce vláda prosadit vláda v parlamentu bez ohledu na levicovou opozici. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Koalice už nehodlá s důchodovou reformou otálet. Po několika měsících neplodných jednání s nejsilnější opoziční stranou – ČSSD se rozhodla zahájit reformu sama. Věří, že ji těsnou většinou v parlamentu prosadí. Zatím chce jít koalice do parlamentu s parametrickými změnami penzijního systému. A co to znamená? Do důchodu půjdou lidé v roce 2030 až v 65 letech. Prodlouží se jim délka povinného pojištění z dnešních 25 na 35 let. Budoucí vysokoškoláci se musí smířit s tím, že jejich vysokoškolské studium se už do doby pojištění nebude započítávat. Zpřísní se také podmínky pro předčasný odchod do důchodu a nárok pro výplatu invalidních důchodů. Koalice se ale ještě nedohodla na tom, zda matky se dvěma a více dětmi by chodily do penze o jeden až tři roky dříve. Uvedené změny by nabíhaly postupně, takže se částečně dotknou všech kromě dnešních penzistů a lidí těsně před důchodem. Naplno pocítí reformu lidé narození po roce 1965. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase nejde o nějaké převratné parametrické změny. Pokračuje se v prodlužování věku odchodu do důchodu, které už léta probíhá. A ani změna délky pojištění není něčím drastickým.

„Občané se toho vůbec nemusí bát, protože současná průměrná délka pojištění lidí, kteří nyní odcházejí do penze, včetně náhradních dob je 42 let. Drtivá většina lidí tedy v pohodě na tento parametr dosáhne.“

V podstatě všechny tyto změny obsahovala už zpráva tzv. Bezděkovy komise, zveřejněná před třemi roky. Tehdy s nimi souhlasila i sociální demokracie. Penzijní reforma ale nakonec nebyla přijata, protože s ní nesouhlasili komunisté a bez nich nechtěla ČSSD reformu zahájit. Koalice ale i přes neúspěch současných jednání s ČSSD dál nabízí největší opoziční straně možnost podílet se na přípravě reformy. Na tak zásadní věci, jakou je penzijní reforma, by měla existovat co nejširší politická shoda. Myslí si to i předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených Kateřina Jacques.

„Sociální demokracie je významnou politickou silou, a proto by bylo dobré, kdyby se toho procesu zúčastnila. A také nesla politické náklady, které jsou v tom obsaženy. Je to nezodpovědné jednání ze strany sociální demokracie, pokud se tváří, že důchodovou reformu nemusíme odstartovat v tomto roce.“

Petr Nečas
ČSSD ale nyní podmiňuje přijetí parametrických změn důchodového systému slibem vlády, že nebude v budoucnu prosazovat, aby si lidé mohli část peněz z povinného sociálního pojištění vyvést na soukromý účet v rámci individuálního kapitálového spoření na důchod. Petr Nečas tomuto požadavku nerozumí.

„Musím říci, že možnost dobrovolného, zdůrazňuji dobrovolného, vyvedení části finančních prostředků z průběžného důchodového systému vůbec nesouvisí s oněmi parametrickými změnami, o kterých jednáme v současné době. Tyto parametrické změny budou úplně stejné, protože jsou nutné z hlediska demografického vývoje, ať už dobrovolné vyvedení finančních prostředků bude či nebude zavedeno. V obou případech budou parametrické změny vypadat úplně stejným způsobem. Čili to je uměle spojovaná debata, uměle hledaná záminka ze strany sociální demokracie, aby nemusela podpořit tuto důchodovou reformu.“

Rychlá reforma důchodů je podle většiny odborníků důležitá proto, že bez ní se důchodový systém už brzy začne dostávat do obrovských deficitů. Někteří odborníci nevylučují, že by k tomu mohlo dojít už za dva roky, tedy o sedm let dřív než se očekávalo.