Petr Pithart s sebou z Kuby Ivana Pilipa a Jana Bubeníka nepřivezl

Petr Pithart

Předseda Senátu Petr Pithart se v noci vrátil z Kuby, kde šest dní vyjednával o propuštění dvou vězněných Čechů, Ivana Pilipa a Jana Bubeníka. Ani šestihodinová schůzka s kubánským prezidentem Fidelem Castrem nepřinesla osvobození obou českých občanů, kteří jsou na Kubě zadržování už 24 dní. Bližší informace má Jaromír Marek

Petr Pithart
Petr Pithart odletěl na Kubu na pozvání prezidenta Fidela Castra 29. ledna. Ve věznici Villa Marista se několikrát sešel s oběma uvězněnými Čechy, jednal s ministry vnitra i spravedlnosti. Hlavním bodem Pithartova programu byla schůzka s kubánským prezidentem Fidelem Castrem. Tu kubánský vůdce několikrát odložil a Pithart tak musel odložit i plánovaný návrat do Prahy. V sobotu, krátce před odletem, jej Castro nakonec přijal a schůzka nakonec trvala plných šest hodin. Jak po návratu sdělil předseda Senátu Petr Pithart, už z průběhu jednání však bylo jasné, že se vrátí do Prahy sám, bez uvězněných českých občanů.

"Ve chvíli, kdy on řekl: no, po Vás přece nemůžeme chtít, žádné prohlášení, Vy přece za to nenesete žádnou odpovědnost za ten čin sám ani za to, co bylo potom. V tuto chvíli jsem věděl, že zůstaneme u rozhovoru, že to nebude vyjednávání a tím pádem jsem taky věděl, že je nepřivezu."

Přesto se Pithart vrátil z Kuby s optimismem a vyjádřil přesvědčení, že po jednání s ním vyjádřil přesvědčení, že Pilip s Bubeníkem nebudou na Kubě odsouzeni. Ke své schůzce s Castrem uvedl, že kromě tlumočníka se jí zúčastnil ještě předseda kubánského parlamentu. Několik dlouhých hodin podrobně probírali československé i kubánské dějiny. K jádru věci se dostali až v závěru schůzky. Krátce před setkáním s Pithartem uvedl Castro v proslovu, že od České republiky vyžaduje za jednání obou zadržených omluvu. Jan Bubeník a Ivan Pilip byli zadrženi po schůzce s několika kubánskými disidenty a obviněni z proamerické špionáže. Podle premiéra Miloše Zemana je však oficiální omluva za soukomou cestu dvou občanů vyloučena.

"Ani česká vláda, ani český Parlament pana Pilipa a pana Bubeníka na Kubu nevyslali. My zatím nevíme jaká je přesně struktura obvinění, koneckonců tam prvně údajně podněcovali k povstání, teď se údajně dopustili nějaké hospodářské kriminality, čili bylo by dobře kdyby bylo toto obvinění co nejdříve na světě."

Manželka Ivana Pilipa a Bubeníkův bratr nadále na Kubě zůstávají a pokračuje i mise sekretáře meziparlamentní unie Anderse Johnssona. O dalším postupu české diplomacie se rozhodne v průběhu nějbližších dní. podle ministra zahraničí JAna Kavana půjde o kroky tiché diplomacie.