Petr Sís, Fero Fenič, Veronique Firkušná - SVU ocenila osobnosti šířící dobré jméno České republiky v zahraničí

Osobnosti oceněné Společností pro vědu a umění

Předáním cen začal devětadvacátý světový kongres Společnosti pro vědu a umění. Ten si letos připomíná stoleté výročí Československa a 100 let česko-amerických vztahů. Společnost pro vědy a umění letos současně slaví šedesátileté jubileum.

Uvedením Dvořákovy Humoresky vyvrcholilo slavností udílení cen osobnostem šířícím dobré jméno české kultury a vědy v zahraničí. Dvořákova skladba tak byla symbolickou tečkou. Sám Dvořák patřil k osobnostem budujícím dobré česko-americké vztahy. A o to se snaží i letošní ocenění. Jedním z nich je loutkoherec Vít Hořejš.

„Je to úžasné ocenění. Já jsem také členem newyorského výboru SVU. Přišlo to znenadání, ale jsem za to vděčný. Myslím, že to pomůže našemu divadlu. Jsme sice v Americe známí, ale staneme se známější.“

Dalšími vyznamenanými jsou vydavatel Petr Bísek, překladatelka Veronique Firkušná, malíř Louis Reith, filolog Joseph Rostinský, producent Fero Fenič, houslista Václav Hudeček nebo spisovatel Petr Sís.

Své ceny předalo také americké ústředí SVU. Za přispění k česko-americké vzájemnosti je obdržela Eliška Hašková Coolidge, scenáristka a režisérka Pavlína Moskalyková a Milada Polišenská, dlouholetá prorektorka Anglo-americké vysoké školy v Praze. Večer v nádherném Valdštejnském sále Senátu odstartoval 29. mezinárodní kongres Společnosti pro vědu a umění, která dnes působí nejen ve Spojených státech, ale má své pobočky po celém světě. Na setkání tak přicestovali také krajané a přátele Česka ze Slovenska, Francie, Švýcarska, Německa, Británie a Japonska.

Slavnostní setkání u příležitosti předání cen Společnosti pro vědu a umění | foto: Klára Stejskalová

Významnou roli československé diaspory připomněl senátor Tomáš Grulich.

„Myslím si, že při stém výročí vzniku Československa je velice důležité, abychom poděkovali americkým krajanům, ale i krajanům ve Švýcarsku a Francii, kteří pomáhali vzniku Československa. Troufám, si říct, že nebýt těchto lidí, tak by Masaryk měl velmi těžkou práci a nevím, zda by slavil úspěch se vznikem Československa. Byly to peníze, byly to kontakty a bez těchto lidí by to šlo velmi těžko.“


Společnost pro vědu a umění vznikla v roce 1958 v USA z iniciativy českých a slovenských exulantů. Jejím zakladatelem byl Jaroslav Němec, český vlastenec, právník, hudebník a vojenský prokurátor Československé armády. K zakladatelům společnosti patřily významné osobnosti poúnorového exilu, třeba Rafael Kubelík nebo pianista Rudolf Firkušný, jehož dcera byla letos rovněž mezi oceněnými.