Petra Kvitová hraje ve finále Wimbledonu

Petra Kvitová, foto: ČTK

České tenistce Petře Kvitové se letos mimořádně daří. Ve čtvrtek se probojovala i do finále ženské dvouhry na grandslamovém turnaji ve Wimbledonu. V sobotu nastoupí proti Rusce Marii Šarapovové. Kvitová totiž v semifinále ve třech setech porazila Bělorusku Azarenkovou. Po zápase Kvitová poskytla exkluzivní rozhovor pro Český rozhlas:

Petra Kvitová,  foto: ČTK
Petro, je to největší vítězství v kariéře. Jste ve finále Wimbledonu. Co víc k tomu dodat? Přesto se ale zeptám, jestli je to nejhezčí pocit a největší radost, co jste zatím v tenise zažila?

"Určitě po tom mečbolu, když jsem nakonec vyhrála, jsem tomu nemohla věřit. Byl to strašně krásný pocit. Když jsem pak viděla tu lóži, jak se taky radujou a všichni jsou se mnou, tak to bylo strašně krásné. A samozřejmě se budu v sobotu na kurtu soustředit a snažit se předvést ten nejlepší tenis."

Mluvila jste o lóži. Já jsem se tam díval a Martina Navrátilová se pěkně kousala do rtů, jak byla v závěru nervózní. Jak jste na tom byla vy, co se týče nervů?

Petra Kvitová,  foto: ČTK
"Opravdu? To jsem nevěděla. Jsem ale strašně ráda, že tam byla a že mi fandila. To je jasné. Jak jsem se cítila? Netušila jsem, že bych ji mohla v poslední hře brejknout. Spíš jsem si myslela, že budu doservírovávat. A na to jsem si docela věřila, takže jsem byla docela v klidu. A když se ten game vyvíjel, že jsem měla mečbol, nešla jsem do toho tak, jak jsem měla. Určitě se mi trošku zpomalila ruka a zahrála jsem to do outu. A při druhém mečbolu jsem už do toho chtěla jít a ona udělala dvojchybu, takže mi to samozřejmě trošku usnadnila. Nervy jsem se ale snažila trošku udržet a neměla jsem ani husí kůži, prostě jsem šla jen po míči."

Odborníci a komentátoři kolem pozice Radiožurnálu, vesměs cizinci, všichni zápas chválili, že měl velkou úroveň. Cítila jste, že hrajete dobrý zápas?

"Abych pravdu řekla, já jsem nijak neřešila, jestli hrajeme dobře nebo ne. David (trenér) mi pak po zápase říkal, že jsem hrály dobře, pěkné údery, že jsme do toho šly obě, takže asi to tak je. Jsem ráda za to, že jsme hrály obě dobře a že jsem vyhrála."

Viktoria Azarenková,  foto: ČTK
Čím myslíte, že jste Viktorii (Azarenkovou) porazila? Vzájemné zápasy byly vyrovnané, alespoň bilance...

"Určitě mne podržel servis, jak v prvním tak ve třetím setu. Ve druhém šlo o servis a tam mne brejkla první. Měla jsem pak ještě šance se v druhém setu do hry vrátit, ale nedala jsem to. Hodila jsem to ale za hlavu a šla jsem do třetího setu. Jinak si ale myslím, že od základní čáry jsme obě hrály hodně podobně. Ke konci třetího setu zkazila pár jednoduchých míčů, což mi pomohlo. Myslím, že tam hrály i nervy, jsem ale ráda, že jsem do toho šla."

Abych se přiznal, tak při tom prvním setu jsem si vzpomněl na osmifinále v Paříži. Vy jste vyhrála jednoznačně výsledkově, ale ten set přitom byl hodně vyrovnaný. Bylo to něco podobného jako s Li v Paříži, kde jste také vyhrála jednoznačně podle skóre první set a pak se dostavily nějaké komplikace?

"Abych se přiznala, tak jsem si na ten zápas vzpomněla až za stavu 3:0 ve třetím setu. A hlavně jsem říkala, aby to nedopadlo jako předtím. Bylo to o kousek. Měla jsem 3:1, 15:40 a měla dva brejkboly. Šla jsem ale do toho a byla jsem ráda, že jsem se nebála. Komplikace trošku byly ve druhém setu, tentokrát jsem ale byla klidnější nežli v zápase v Paříži."

Pomohla vám hodně třeba i ta loňská zkušenost, kdy jste si tu atmosféru osahala při semifinále? Viktorie třeba tuto možnost ještě neměla...

"Myslím si, že jo. Určitě. to jsou neskutečné zkušenosti, to prostě musíte zažít, abyste pak mohl být víc v klidu. Navíc jsem hrála proti Sereně a to finále bude možná trošku podobné."

Čím se to liší od ostatních zápasů?

"Samozřejmě máte v hlavě, že je to semifinále grandslamu, navíc ještě ve Wimbledonu. O to je to důležitější. Hrajou tam hodně nervy. /Viktorie/ asi byla nervózní."